گروه بین الملل عصرقانون: سیوچهارمین نشست اتحادیه عرب در بغداد پایتخت عراق برگزار شد، این نشست که پس از ۱۳سال در بغداد برگزار شد، صرفنظر از سطح مشارکت کشورها در این اجلاس، دستاوردی بزرگ برای دولت جدید این کشور محسوب میشود.
این اولین بار از سال ۲۰۱۲ است که بغداد میزبان اجلاس سران عرب میشود، آخرین اجلاس سران عرب در بغداد در سال ۲۰۱۲ برگزار شده بود.
دولت عراق پیش از این برای سران کشورهای عربی برای شرکت در نشست اتحادیه عرب دعوتنامههایی ارسال کرده است.
پلاکارتها و بیلبوردهایی در همین راستا در میادین اصلی شهر نصب شده بود که در آن از حضور میهمانان برای حضور در این نشست استقبال شده بود.
این نشست که با شعار «گفتوگو، همبستگی و توسعه» برگزار میشود برای عراق از جنبههای مختلف از جمله اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حائز اهمیت است که وجه سیاسی آن بر جنبههای دیگر غالب است.
عراق در این راستا تدابیر امنیتی ویژه برای برگزاری موفقیتآمیز این نشست اتخاذ کرده است تا این اجلاس بدون هیچ گونه نقص امنیتی و در فضایی همراه با آرامش و امن برگزار شود.
دولت عراق که کشورش یکی از مؤسسان و پایهگذاران این اتحادیه است، با برگزاری این اجلاس تلاش دارد جایگاه عراق و نقش مهم و محوری خود را در معادلات منطقهای تقویت و تثبیت کند و تمام تلاش خود را برای برگزاری موفقیتآمیز این اجلاس بهکار گرفته است.
عبداللطیف جمال رشید، رئیس جمهور عراق درباره اهمیت برگزاری این نشست گفت: «میزبانی بغداد از این اجلاس ناشی از نقش محوری آن و تلاشهای مداومش برای تحکیم اقدام مشترک برای مقابله با چالشهای پیشِروی منطقه و تقویت همکاری و هماهنگی بین برادرانمان است، بهگونهای که منافع ملتهای ما را حفظ کند و آرمانهای آنها را برای توسعه، رفاه و صلح برآورده سازد.»
هشام العلوی، معاون وزیر امور خارجه عراق دراینباره گفت: عراق در تلاش است تا «از فرصت برگزاری این اجلاس در بغداد برای برجسته کردن تحولات مثبت سالهای اخیر در عراق استفاده کند و به مهمانان این فرصت را بدهد که از جاذبههای فرهنگی، تمدنی، تاریخی و مذهبی بغداد دیدن کنند.»
او گفته بود که دولت بهدنبال افزایش سرمایهگذاریهای کشورهای عربی در عراق برای توسعه بخشهای مختلف از جمله انرژیهای تجدیدپذیر، کشاورزی، صنعت، گردشگری و بخشهای مالی و بانکی است.
گرچه برگزاری این اجلاس برای دولت عراق از جنبههای مختلف حائز اهمیت است ولی صرف برگزاری آن در فضایی امن دستاوردی برای دولت عراق محسوب میشود، نکتهای که فؤاد حسین وزیر خارجه عراق بر آن تأکید کرد: “صرف برگزاری این نشست یک پیروزی برای عراق محسوب میشود و این اجلاس به جهان خارج نشان خواهد داد که بغداد امن و پذیرای همه است”.
این نشست در حالی برگزار میشود که تحولات فلسطین و جنگ غزه و جنایت صهیونیستها در فلسطین و لبنان بر این اجلاس سایه افکنده است.
علاوه بر این تحولات سوری نیز از محورهای اصلی مطرح در این نشست خواهد بود به همین دلیل حضور یا عدمحضور جولانی در این نشست سروصدای زیادی را در فضای سیاسی داخل عراق ایجاد کرد.
با وجود گمانهزنیهای زیادی مبنی بر شرکت یا عدمحضور الجولانی در نشست بغداد، اسعد الشیبانی وزیر خارجه حکومت جولانی بهعنوان نماینده سوریه در این نشست شرکت کرد.
بههرحال برگزاری موفق این نشست در عراق صرفنظر از سطح حضور کشورها در این اجلاس (سران کشورهای عرب، رؤسای سازمانهای منطقهای و بینالمللی)، نشان از بازیابی جایگاه عراق و تقویت نقش آن در تحولات منطقهای دارد و فرصتی را برای این کشور برای رایزنی با کشورهای عربی و مقابله با چالشهای مهمی که این کشورها با آن مواجه هستند، فراهم میکند.
برگزاری این نشست همچنین حامل این پیام سیاسی به جهان است؛ نشان دادن ثبات سیاسی و امنیتی این کشور و نمایش اقتدار دولت کنونی عراق در داخل و خارج. عراق با برگزاری این نشست تصویری از کشوری باثبات و امن برای همکاری اقتصادی به منطقه و جهان ارائه داد.
دولت عراق با برگزاری این نشست امیدوار است که اجلاس سران عرب در زمینههای برونرفت از بحران و چالشهای منطقه، پیشبرد روابط اقتصادی، حمایت از پروژههای سرمایهگذاری مشترک و مقابله با چالشهای بینالمللی به نتایجی دست یابد.
نخست وزیر اسپانیا (پدرو سانچز) میهمان افتخاری این نشست است. او به تازگی اسرائیل را به دلیل اقداماتش در غزه “حکومت نسل کش” توصیف کرده بود. اسپانیا به شدت از نتانیاهو و اسرائیل به دلیل کشتار غیرنظامیان در غزه و محاصره این کشور انتقاد کرده است.
اسپانیا برخلاف اکثریت کشورهای غربی، به تازگی دولت فلسطین را به رسمیت شناخت و با آن رابطه دیپلماتیک برقرار کرد.
عکس یادگاری سران کشورها و شرکت کنندگان در نشست اتحادیه عرب در بغداد
علاوه بر آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، امیر قطر (شیخ تمیم)، رئیس جمهوری مصر (عبدالفتاح سیسی)، نخست وزیر لبنان ( نواف سلام)، رئیس دولت فلسطین (محمود عباس)، رئیس شورای ریاستی یمن در این نشست حاضر هستند.
معاون رئیس دولت امارات (شیخ منصور بن زاید آل نهیان)، وزیر خارجه کویت، وزیر مشاور در امور خارجه عربستان سعودی، فرستاده سلطان عمان، وزیر خارجه بحرین،
همچنین از ۶ کشور جنوب خلیج فارس تنها امیر قطر شرکت می کند و بقیه کشورها، در سطح سران، شرکت نمی کنند.
سخنرانی نخست وزیر اسپانیا در نشست سران اتحادیه عرب
فهرست سران و مقامات شرکت کننده در نشست بغداد:
امیر قطر : شیخ تمیم بن حمد آل ثانی
رئیس جمهوری مصر : عبدالفتاح السیسی
رئیس جمهوری سومالی : حسن شیخ محمود
رئیسجمهوری موریتانی: محمد ولد الشیخ الغزوانی
رئیسجمهور کومور (مجمعالجزایر قمر) : مبای محمد
نخست وزیر عراق در نشست سران اتحادیه عرب
رئیس شورای ریاست یمن : رشاد محمد العلیمی
وزیر مشاور در امور خارجه و فرستاده پادشاه عربستان سعودی : عادل الجبیر
نخست وزیر لبنان : نواف سلام
وزیر خارجه بحرین : عبداللطیف الزیانی
وزیر خارجه سوریه : اسعد الشیبانی
معاون رئیس دولت امارات: شیخ منصور بن زاید آل نهیان
نخست وزیر اردن : جعفر حسان
وزیر خارجه مراکش : ناصر بوریطه
وزیر خارجه تونس : محمد علی بن أحمد الهادی
وزیر خارجه الجزایر : احمد عطاف
معاون نخست وزیر و فرستاده سلطان عمان : شهاب بن طارق آل سعید
وزیر خارجه جیبوتی : عبدالقادر حسین عمر
وزیر خارجه کویت: عبدالله علی عبدالله
وزیران خارجه اتحادیه عرب در بغداد
پرچم کشورهای عربی در بغداد قبل از برگزاری نشست سران اتحادیه عرب
استقبال نخست وزیر عراق از سران و میهمانان نشست اتحادیه عرب
رئیس جمهوری عراق در نشست سران عرب : شبح جنگ، امنیت و ثبات منطقه را تهدید میکند
عبداللطیف رشید، رئیس جمهور عراق، افتتاحیه سیوچهارمین اجلاس سران اتحادیه عرب را به ریاست عراق اعلام کرد.
رئیس جمهور عراق در این نشست از سران کشورهای عربی استقبال کرد و گفت: امروز مفتخریم که میزبان سی و چهارمین اجلاس سران عرب هستیم.
رئیس جمهور عراق در این نشست اظهار داشت: امروز از اینکه عراق ریاست اجلاس سران عرب را بر عهده میگیرد، خرسندیم و مراتب قدردانی عمیق خود را از تلاشهای ویژه اتحادیه عرب ابراز میکنیم.
عبداللطیف رشید افزود: این اجلاس در شرایطی برگزار میشود که شبح جنگ، امنیت و ثبات منطقه را تهدید میکند و تلاشهای توسعهای و آرمانهای آینده ما را با مانع روبرو میسازد.
وی در ادامه اظهار داشت: نشست بغداد در شرایط بسیار پیچیده و چالشهای خطرناکی برگزار میشود که منطقه ما، امنیت کشورها و سرنوشت ملتهای ما را تهدید میکند و ضرورت اتخاذ تدابیر و اقدام فوری برای افزایش فرصتهای ثبات عربی، منطقهای و بینالمللی میطلبد.
رئیس جمهور عراق در ادامه گفت: ما در تلاشهای خود به اصول سازمان ملل و قواعد حقوق بینالملل که مبتنی بر احترام به حاکمیت کشورها، حسن همجواری و همکاری مشترک است، متعهد هستیم.
السودانی: از مذاکرات ایران و آمریکا حمایت میکنیم
محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق در نشست سران اتحادیه عرب در بغداد از گفتوگوهای ایران و آمریکا استقبال کرد.
وی تاکید کرد: ما حمایت خود را از مذاکرات آمریکا و ایران، بر اساس چشمانداز همزیستی مشترک اعلام میکنیم.
السودانی در این نشست به تحولات فلسطین و تجاوز صهیونیستها به غزه اشاره کرد و گفت: تجاوزات رژیم اسرائیل به نوار غزه را محکوم و از ایستادگی ملت فلسطین تمجید میکنیم.
وی همچنین با کوچ اجباری فلسطینیها از غزه مخالفت کرد و گفت: بر مخالفت خود با تمام تلاشها برای کوچاندن مردم غزه تحت هر شرایط یا عنوانی تاکید می کنیم.
نخست وزیر عراق تاکید کرد: امنیت کشورهای عربی را نمی توان از هم جدا دانست و باید برای حفظ امنیت عربی مشترک تلاش کنیم.
السودانی افزود: ضرورت کار جمعی و جدی و مسئولانه عربی برای نجات غزه را مورد تاکید قرار می دهیم.
وی درباره آتشبس در لبنان نیز گفت: از آتش بس در لبنان و تمام آنچه منجر به ثبات این کشور برادرمان می شود، حمایت می کنیم.
نظرات