به گزارش گروه اقتصادی عصر قانون، مجید عشقی رئیس سازمان بورس در گفتوگوی زنده تلویزیونی اظهار داشت: دو سال سخت برای سهامداران و تصمیمگیران بازار سپری شد. با توجه به صعود بورس در سال ۹۹ چالش جدی که وجود داشت ورود تعداد زیادی از مردم به بازار و در نهایت ریزش آن بود. نکته دردآور آن سال این بود که مردم عادی بر اساس تبلیغهای صورت گرفته درگیر این بازار شدند. وظیفه ما حرکت در راستای حمایت از حقوق سهامداران و شفافیت است بنابراین سعی کردیم التهابات را مدیریت کنیم. سال گذشته تعاملات خوبی با دولت داشتیم. تصمیمات گرفته شده در دی، بهمن و اسفند ماه آرامش نسبی را حاکم بر بازار کرد؛ اما بازار مالی، بازاری زنده است که تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار میگیرد و همین موضوع موجب شد بازار روند خود را حفظ نکند و دچار نوسان بشود.
وی افزود: اتفاقاتی که در سطح جهانی افتاد مانند جنگ و تغییرات نرخها سبب نوسان در بازار ما نیز شد. برای اینگونه مواقع سازوکارهایی را مانند صندوق تثبت بازار در نظر گرفتهایم تا بتوان اثرات منفی وارده بر بازار را کمتر کنیم. در حال حاضر ارزش بازار بورس ۷ هزار هزار میلیارد تومان، تقریباً معادل GDP کل کشور است، بنابراین بسیار مهم است که اگر قرار باشد اتفاقی در اقتصاد بیفتد، مسیر همین بازار سرمایه باشد. باید ثبات تصمیمات دولت حفظ و به آن عمل شود. باید وزیران وقتی تصمیمی را میگیرند اثر آن بر بازار سرمایه را بسنجند و سنجیده عمل کنند.
رئیس هئیتمدیره سازمان بورس گفت: تصمیماتی حمایتی که سال گذشته گرفته شد یکی نرخ سوخت گاز صنایع بود که اگر برای آن تصمیمی گرفته نمیشد بسیاری از شرکتها با زیان مواجه میشدند. مورد بعد نرخ بهره بین بانکی بود که در جلساتی با آقای صالحآبادی رئیس کل بانک مرکزی در این خصوص تصمیماتی گرفته شد. مورد بعد کمک به صندوق تثبیت بود که تاکنون ۴ مورد از سال گذشته واریزی داشته و پیگیر ادامه واریزیها به آن هستیم. همچنین از سال ۸۸ هیچ مجوزی برای تاسیس کارگزاری بورس صادر نشده بود که بعد از ۱۲ سال مجوز تاسیس ۱۵ کارگزاری را صادر کردیم. اکوسیستم کارگزاریها بسته شده بود و با این مجوزها نسل جدیدی از کارگزاریها برای کمک به بازار اضافه خواهند شد. بالغ بر ۲۹ مجوز جدید نیز برای فعالیت سبدگردانها صادر شده است.
وی در ادامه افزود: توصیه همیشگی ما این بوده که مردمی که آشنایی کافی به بازار ندارند به صورت غیر مستقیم در بورس سرمایهگذاری کنند. صندوق تضمین اصل سرمایه یکی از موارد مورد نیاز بازار بود که اصل مبلغ را تضمین میکند ولی هرچه سود باشد متعلق به خود سرمایهگذار است. همچنین صندوق اهرمی را برای افرادی که بخواهند ریسک بیشتری بپذیرند، ایجاد کردهایم. اینگونه هر فردی صندوق مورد نظر خود را متناسب با نیاز خود خواهد داشت. صندوق املاک و مستغلات صندوق دیگری است که به دنبال راهاندازی آن هستیم و در این خصوص تصمیماتی نیز گرفته شده است.
دبیر شورای عالی بورس بیان کرد: یکی از برنامههای اصلی ما در بازار سرمایه، افزایش نفوذ بازارهای کالایی در اقتصاد است تا علاوه بر بهبود وضعیت اقتصاد، شرایط شرکتها نیز شفاف و مطلوب شود. همانطور که شاهدیم بحث عرضه خودرو در بورس کالا پیروزی شفافیت بر دلالی بود. تا اطلاعیه عرضه خودرو منتشر شد قیمت در بازار آزاد کاهش پیدا کرد و بعد از معامله نیز قیمت کاهش داشت. اما ادامه این روند نیازمند همکاری همه دستگاهها است که اگر ادامهدار باشد قطعاً مسیری خواهد بود که به مصرف کننده و تولیدکننده کمک کند.
او افزود: یکی از خطوط قرمز ما بسته شدن نمادها است. چرا که بسته شدن نماد سبب میشود سرمایهگذار به جای خود شرکت تنبیه شود. از سال گذشته برای رفع تعلیق نمادها بسیار تلاش شد. برخی نمادها بازگشایی اما برخی از نمادها ایرادات شدیدی دارند که تلاش خواهیم کرد با کمک دستگاهها از جمله دستگاه قضا مشکلات را حل کنیم.
او در ادامه تاکید کرد: حل مشکل دو صندوق پالایش و دارایکم از موضوعاتی بود که فکر میکردیم زودتر به نتیجه برسیم. برای حل این موضوع باید اساسنامه این دو صندوق در هیئت دولت اصلاح شود که فرآیند آن سخت و طولانی است. امیدواریم در آینده نزدیک اساسنامه این دو صندوق در هیئت دولت اصلاح و تصویب شود تا این صندوقها به ارزش ذاتی خود نزدیک شوند. اکنون پالایش یکم ۲۵ درصد زیر ارزش ذاتی خود در حال معامله شدن است.
او گفت: سامانه هوشمند پایش بازار را راهاندازی کردهایم تا هر اتفاقی که رخ میدهد سریع شناسایی شود. بازار را دیگر نمیتوان با نظارت چشمی رصد کرد. یکی دیگر از کارهای خوب صورت گرفته الزام شرکتها به پرداخت الکترونیکی سود سهامداران بود. مورد بعد حل مشکلات سودهای رسوب شده مجامع سالهای گذشته بود که اکنون به صورت الکترونیکی در حال پرداخت شدن است. یکی از مصادیق بیعدالتی در میان کارگزار و بازارگردان و مردم عادی که به معامله سهام میپرداختند، عدم نمایش عمق مظنه بود. سازمان بورس برای رفع این بیعدالتی، عمق مظنه را در اختیار همه افراد قرار داد؛ اگرچه که در هیچ کجای دنیا عمق مظنه به صورت رایگان در اختیار عموم قرار نمیگیرد.
او در پایان تصریح کرد: بازارهای مالی به صورت چرخشی حرکت میکنند. میزان سودآوری شرکتها ۴۵ درصد رشد داشته و میزان سود تقسیمی امسال بیش از ۶۰ درصد سال گذشته بوده است و شرکتها از نظر بنیادی مشکلی ندارند.
https://asrghanoon.ir/?p=19148
نظرات