به گزارش گروه سیاسی عصر قانون پس از حدود یک دهه سیاست های ماجراجویانه و تنش آفرین ترکیه در منطقه، به نظر می رسد که تمرکز دستگاه دیپلماسی این کشور در دوره پسا انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ماه می گذشته، بر تقویت و فعال سازی روابط با کشورهای همسایه و منطقه تمرکز دارد و گام های مهمی را در ماه های گذشته در این خصوص برداشته است. سفر اخیر هاکان فیدان وزیر خارجه این کشور به تهران و رایزنی با مقامات کشورمان را نیز می توان در همین راستا دید. از این رو اهداف سفر وزیر خارجه آنکارا به تهران را می توان از دو منظر روابط دو جانبه و منطقه ای مورد بررسی قرار داد.
در خصوص روابط دو جانبه، ایران و ترکیه همواره به دنبال گسترش و تقویت همکاری های خود در بخش های مختلف بوده اند به ویژه در بخش انرژی و تجارت و در همین راستا وزرای خارجه دو کشور بار دیگر بر هدف گذاری ۳۰ میلیارد دلاری برای تجارت دو کشور مجدد تاکید کردند.
به همین منظور امیرعبداللهیان به روز رسانی سند تجارت ترجیحی دو کشور را مهم دانسته و درباره مسیرهای ترانزیتی گفت:مسیرهای ترانزیتی عامل رقابت نیست بلکه مسیر گسترش همکاری بین تهران و آنکارا است. همچنین با توجه به حجم بالای تردد اتباع دو کشور بین ایران و ترکیه بر این تاکید کردیم که باید همکاری کنسولی نیرومندتری داشته باشیم.
از دیگر موضوعات مطرح شده دو جانبه در جریان دیدار هاکان فیدان از تهران، تاکید ایران بر استفاده منصفانه و تاریخی ایران از حق آبه رود ارس بود که به گفته وی طرف ترک تاکید کرده است که هیچ برنامه ای برای محدود کردن سهم آب ایران ندارد.
در حوزه همکاری های منطقه ای از آنجایی که دو کشور ایران و ترکیه دو قدرت بزرگ و تاثیرگذار منطقه می باشند لذا هرگونه همگرایی دو کشور می تواند تاثیرات گسترده زیادی در منطقه و حوزه های پیرامونی داشته باشد.
از موضوعات مطرح در همکاری های دو جانبه تهران و آنکارا مقابله با گروه های تروریستی و مسلح در منطقه بوده است که نه تنها تهدیدی برای امنیت دو کشور می باشند بلکه تهدیدی برای صلح و ثبات منطقه ای نیز می باشند. آنچه که پر واضح است موفقیت در این امر تا حدود زیادی بستگی به همکاری ها و تعاملات مشترک ایران، ترکیه، عراق و سوریه دارد.
همچنین با توجه به اینکه دیدار هاکان فیدان از تهران بعد از دیدار وی با وزیر خارجه روسیه و دیدار وزیر خارجه ایران از دمشق صورت می گیرد می توان این احتمال را داد که روابط آنکارا و دمشق با میانجیگری ایران بطور تدریجی بهبود یابد امری که با توجه به اظهارات مقامات سوری و ایرانی تا حدود زیادی منوط به خروج نیروهای ترکیه از خاک سوریه شده است.
یکی دیگر از محورهای رایزنی های منطقه ای طرفین، برگزاری نشست اقتصادی سه جانبه تهران، ریاض و آنکارا بود. بی تردید توسعه مناسبات ایران، عربستان سعودی و ترکیه می تواند نقش مهمی در تامین امنیت و ثبات در منطقه غرب آسیا و حتی در فراتر از منطقه داشته باشد.
نظرات