گروه بین الملل عصرقانون: محمدعلی حسن نیا
تنها چند روز بعد از آتش بس توئیتری ایران و اسرائیل فضای رسانه های غربی و برخی از کارشناسان برجسته آمریکایی کم کم مشخص شد. خوبی این کارشناسان آن است که صریح و رُک هستند و از کسی هراسی ندارند که چگونه فکر می کنند و چی می نویسند. یکی از این کارشناس برجسته که اتفاقاً بشدت در حوزه دیپلماسی و امنیت هم فعال است، «برِت مکگِرْک»، نماینده آمریکا در مبارزه با داعش و یکی از مشاوران برجسته حوزه سیاست خارجی دولت های بوش، اوباما، بایدن و حتی ترامپ است.
برِت مکگِرْک در یادداشتی برای سی ان ان برخی از موارد مهم را اشاره کرده است که پیام های جدی برای ما هم دارد. چندین نکته ای که او اشاره می کند به شرح ذیل است:
برِت مکگِرْک می گوید قبل از حمله ترامپ به ایران و در سالهای قبل همواره از این نظریه که حمله به ایران باعث هرج و مرج تمام در خاورمیانه و نابودی این منطقه می شود حمایت می کرده است، اما جنگ ۱۲ روزه فعلی نشان داد این محاسبات غلط بوده و به افرادی که این تحلیل ها را انجام می دادند انتقاد کرده است.
نکته دومی که برِت مکگِرْک به آن اشاره دارد عدم کمک کشورهای مثل چین و روسیه به ایران در این جنگ بود. او می گوید همواره فکر میکرده که حمله به تهران می تواند ائتلاف بزرگ ایران، چین، روسیه و کره شمالی را به حرکت در بیاورد و همین موضوع به جنگی فراگیر تبدیل شود ولی این موضوع اتفاق نیفتاد و پوتین بعد از جنگ اوکراین در اقدامی اسد در سوریه را تنها گذاشته و در این جنگ ایران را هم تنها گذاشت.
این مشاور سابق امنیت ملی در دولت های مختلف آمریکا به یک ضرب المثلی از نتانیاهو هم اشاره می کند که گفته بود: « در خاورمیانه، اگر ضعیف به نظر برسید، کشته میشوید». او این مصداق را درست می داند و به این موضوع تاکید دارد که اسرائیل بعد از ۷ اکتبر دیگر به نظم قبلی اعتنا نمی کند و تمام تهدیدات پیرامونی خود را ضعیف خواهد کرد.
وی می نویسد: این عملیات نظامی احتمالاً برنامه هستهای ایران را به میزان قابل توجهی به عقب رانده است، اما تبدیل این دستاوردهای نظامی تاکتیکی به یک موفقیت استراتژیک نیازمند یک توافق دیپلماتیک است. این توافق میتواند به سادگی پایبندی واقعی ایران به تعهدات خود ذیل پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای باشد، پیمانی که بر اساس آن تمام مواد و تجهیزات هستهای ایران باید اعلام و تحت بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار گیرد. یا میتواند به معنای یک توافق جامعتر باشد که ایران را برای همیشه از غنیسازی اورانیوم منع کند، احتمالاً در ازای سطحی از کاهش تحریمها و حمایت بینالمللی از یک برنامه انرژی هستهای صلحآمیز.
برِت مکگِرْک در پایان تاکید دارد باید در غزه توافق شود و گروگان ها آزاد شوند. از سوی دیگر باید به سمت عادی سازی کشورهای عربی پیش بروند و دیگر تهدیدی متوجه اسرائیل نباشد.
او می نویسد: با این حال، از نظر من، اکنون احتمال بیشتری وجود دارد که ایالات متحده مانع از تلاش ایران برای بازسازی برنامه هستهای خود شود، به برقراری آتشبس در غزه کمک کند و مسیر را برای گسترش توافقنامههای ابراهیم در طول زمان باز کند.
او در پایان می نویسد: این دوره را باید زمان خاورمیانه جدید با تضعیف ایران بدانیم.
گفتنی است این یادداشت تحلیلگر مطرح آمریکایی به خوبی نشان می دهد که ذهنیت طرف مقابل فراتر از یک عملیات نظامی است. آنها بدنبال یک خاورمیانه جدید هستند. منطقه ای که ایران دیگر قدرت اول نباشد. گروه های مقاومت ضعیف یا نابود باشند. اسرائیل هژمون منطقه باشد و دو گزینه پیش روی منطقه باشد یا مقاومت که از نظر آمریکایی مساوی است با تباهی کشورها یا سازش که بتوانند در منطقه زنده بمانند و توسعه یابند. این ذهنیت باید شکست شود در غیر این صورت باخت حتمی است.
https://asrghanoon.ir/?p=131271
نظرات