به گزارش گروه اجتماعی عصر قانون، پنجمین نشست سراسری افق تحول یا حضور مدیران پایگاههای میراث ملی و جهانی کشور پیش از ظهر امروز در سالن فجر وزارت میراث فرهنگی برگزار شد.
علی دارابی قائم مقام وزارت میراث فرهنگی در این نشست گفت: اگر خبرنگاری در راه انجام وظایف خود که اطلاع رسانی و پرسشگری است کاری انجام داد؛ سیاست وزارت میراث فرهنگی و شخص وزیر محترم نیست که شکایت کند ما هیچ شکایتی از هیچ رسانهای نخواهیم داشت.
وی در ادامه صحبتهای خود گفت: در دوران پس از کرونا و نوروز امسال و سال گذشته دیدیم که حجم زیادی از گردشگران به پایگاهها رفتند مدیران پایگاهها با وجود همه مشکلاتی که داشتند از آنها استقبال کرده و سونامی سفر بعد از کرونا را مدیریت کردند. ما به مشکلاتی که در حوزه زیرساختهای کشور وجود دارد بیشتر واقف شدیم. امیدواریم بتوانیم با کمک هم این مسائل را برطرف کنیم.
وی گفت: در همایش امروز همه معاونین وزارت میراث فرهنگی و مدیران پایگاهها حضور دارند و نمایندگانی از مجلس نیز در این نشست حضور پیدا خواهند کرد، نزدیک به ۱۸ نفر از مدیران پایگاهها به نمایندگی در این جلسه نکاتی را با بخشهای مختلف در میان میگذارند و چون امکان جمع بندی همه این مطالب وجود ندارد باید کارگروهی متشکل از شما و اداره کلها، ساماندهی و آسیبشناسی وضع موجود و برنامههای آینده و نقشههای راه جدید را ترسیم کند.
دارابی بیان کرد: از قانون ۱۳۰۹ و ۱۳۱۶ و قوانین جانداری که در گذشته برای حفظ میراث فرهنگی وجود داشته است بگذریم میبینیم که کارهای بزرگی در این زمینه صورت گرفته است در زمان جنگ و پیروزی انقلاب از میراث فرهنگی محافظت شد. از طرفی میدیدیم نزدیک به دو دهه آثار ثبت جهانی نداشتیم و میراثی در این دوره ثبت نشده بود اما در زمان جنگ که بود و نبود یک کشور در میان بوده؛ سازمان میراث فرهنگی تشکیل و قوانین و مقررات و دستورالعملهای بسیار محکمی برای این موضوع تدوین شد.
قائممقام وزیر میراثفرهنگی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۵۰ پایگاه ملی و جهانی زیر نظر وزارت میراث فرهنگی وجود دارد گفت: فلسفه وجود پایگاههای میراث فرهنگی به عنوان یک واحد متمرکز امروز دیگر ایجاد یک نهاد درون زا در شاکله تشکیلاتی وزارتخانه که احساس شود تشکیلات فربه و گسترده است؛ نیست.
دارابی بیان کرد: پایگاهها همچنان با قوت و منزلت قویتر از گذشته کارها را دنبال خواهند کرد در قانون شرح وظایف وزارت میراث فرهنگی که به هیئت دولت برای تصویب ارائه شده؛ چند بند در حوزه پایگاهها تصریح شده است. ما باید تکلیف حلقه ارتباطی پایگاهها را با مدیران استانها و وزارتخانه مشخص کنیم.
وی گفت: مدیریت پایگاههای میراث فرهنگی از نظر برنامههای کلان تابع وزارت خانه است اما در حال حاضر مشکلاتی وجود دارد نقطه اتصال پایگاهها با ادارات کل میراث فرهنگی میبایست روشن شو برای اینکه بدانیم چطور این ارتباط برقرار شود باید در جلسات کارشناسی موضوعات بررسی شود. باید ارتباط مؤثری بین پایگاهها با سایر دستگاهها وجود داشته باشد. اگر پایگاهها حیات خود را در ارتباط با مردم ندانند و این نقطه اتصال را با جوامع بومی ایجاد نکنند به ساختاری تبدیل میشوند که مردم هیچ آگاهی از آنها نخواهند داشت.
وی افزود: در اتفاق سیل اخیر استان یزد مشاهده کردم تشکلهای فعال حامیان میراث فرهنگی چقدر فعال بودند ما بدون مردم نمیتوانیم کاری کنیم انجمن خیرین میراث فرهنگی را در وزارت کشور ثبت کردیم که به زودی اعلام موجودیت میکند.
یکی از کارهای پایگاهها این است که از ظرفیتهای مردمی استفاده کند. موضوع دیگر استفاده از نهضت بزرگ معرفی آموزش و تولید محتواست. ما برای داشتههای خود باید توان معرفی داشته باشیم باید برای این کار فعال شویم باید برنامه نهضت تولید محتوا مشخص شود. از نظر من پایگاهها مرکز تربیت و آموزش نیروی متخصص و کارآمد برای حوزه میراث فرهنگی هستند و ما به طور مشخص باید در این زمینه کارگاههای آموزشی برگزار کنیم. جانشین پروری و کادرسازی دقیقاً باید از همین نقطه آغاز شود.
وی گفت: شهریور ماه نخستین جلسه شورای عالی میراث فرهنگی با حضور رئیس جمهور برگزار خواهد شد و مجوز جذب تعدادی از نیروهای متخصص در مقاطع تحصیلی مرتبط را خواهیم گرفت چون اولویت با این افراد است این نیروها باید در کنار استادان با تجربه رشد کنند. همچنین باید بسیاری از پژوهشهای معتبر که در دنیا جزو رفرنسها هستند در پایگاهها تولید شوند.
قائم مقام وزارت میراث فرهنگی ادامه داد: از پایگاههای میراثی میخواهیم که تقویم رویدادها را داشته باشند برخی از پایگاهها در نوروز امسال کارهای بزرگی انجام دادند که به پدیدهای در بحث مربوط به نوروز تبدیل شد در این زمینه نیز باید برنامه مشخصی داشته باشیم ما باید در جامعه ما شادی و نشاط ایجاد کنیم پایگاههای میراث یکی از پایههای این مسئله هستند. شاید برخی از مدیران بگویند که ما هنوز در مقدمات مشکلات زیادی داریم شما چه کاری انجام میدهید؟ لازمه همه آنها این است که چند مسئله اصلی را در پایگاهها حل کنیم نخست اینکه ساختار و چارت تشکیلاتی و بازتعریف مأموریتها و وظایف پایگاهها مشخص شود با اینکه وضعیت نیروی انسانی را آسیبشناسی کنیم نیروی انسانی در حوزه میراث فرهنگی برای ما حکم کیمیا را دارد بنابراین باید برای آن برنامه ریزی کنیم و نیروهای خوب به پایگاهها جذب شوند.
وی گفت: وزیر میراث فرهنگی به معاون رئیس جمهور نامه نوشته و گزارش داد که وزارت میراث فرهنگی مأموریت بزرگی در حوزه میراث تمدنی این مردم دارد و باید سرآمدان و عالمان و نخبگان در صدر توجه قرار گیرند این وزارتخانه جزوه پایینترین دستگاههایی است که حقوق پرداخت میکند تلاشهایی از همان موقع انجام شد. دستور ویژه ای به سازمان برنامه و بودجه داده شد که حقوق پایگاههای میراثی که معمولاً چند ماه با تأخیر پرداخت میشد؛ مورد توجه قرار گیرد. اگر پایگاهی موردی دارد که این نکته را اجرا نکرده با ذکر جزئیات اطلاعاتش را در اختیار ما قرار دهید با گرانیهای امروز تعویق در پرداخت حقوق موجب شرمساری میشود. این در حالی است که ما از پایگاههای انتظارات زیادی هم داریم.
وی ادامه داد:
باید نهضت روایتگری در پایگاهها راه اندازی شود از نگهبان تا راهنما و مدیران باید پایگاهها را منزل خودشان بدانند. همچنین باید به موضوع مدیریت بحران در پایگاهها نگاه جدیدی داشته باشیم سطح بندی پایگاهها مسئله بسیار مهمی است باید این موضوع در اولویت کارهای پایگاهها قرار گیرد.
دارابی تصریح کرد: برخی از کشورها موزه از آثار گذشته ندارند به همین دلیل موزهای از آینده ایجاد میکنند یکی از بحثهای مهم امروز دیپلماسی عمومی است زبان دیپلماسی پژوهش و آموزش است و باید در کشورهای دیگر حضور فرهنگی داشته باشیم چون این موضوع به رونق کسب و کار و مسئله معرفی تمدنی کمک خواهد کرد. دنیای امروز دنیای پسا کرونا است مسئله گردشگری یک سند پیشرو در این زمینه است پایگاهها باید برای این مسئله برنامه داشته باشند.
https://asrghanoon.ir/?p=17762
نظرات