رئیس مرکز ملی استانداردهای اتمی ایران با اشاره به دستاوردهای ایران در حوزه علم هستهای از تولید ۳۰۰۰ مگاوات برق هستهای تا ۵ سال آینده در کشور خبر داد.
جواد کریمی ثابت، رئیس مرکز ملی استانداردهای اتمی ایران و رئیس انجمن هستهای ایران، در جریان دومین روز از دومین اجلاس وزرا و مسئولان ارشد آموزشعالی کشورهای اسلامی عضو سکوی گفتوگوی OIC-15 که به میزبانی وزارت علوم در حال برگزاری است، اظهار داشت: در ۵ سال آینده به مدار وارد خواهیم شد و با ظرفیتسازی، کشور انشاءالله به ۳۰۰۰ مگاوات برق هستهای دست خواهد یافت. جمهوری اسلامی ایران برای افق ۲۰ ساله ظرفیت ۲۰ هزار مگاوات را هدفگذاری کرده است.
وی ادامه داد: در این مسیر، بخش زیادی از مشارکتها با کشورهای پیشرفته و بخشی نیز مبتنی بر فناوری بومی خواهد بود. پس از تحقق بومیسازی چرخه کامل سوخت در ایران، دستیابی به توان طراحی و ساخت رآکتورهای قدرت بومی به راهبرد اصلی کشور در توسعه صنعت هستهای بدل شده است. این مسیر ضمن تضمین امنیت پایدار انرژی، نقش بسزایی در کاهش آلایندههای زیستمحیطی خواهد داشت.
کریمی ثابت بیان داشت: در بخش چرخه سوخت هستهای، ایران با اتکا به دانش بومی و نیروی انسانی متخصص، موفق شده است تمامی مراحل چرخه سوخت هستهای، از اکتشاف، استخراج، فرآوری، غنیسازی، تولید سوخت تا مدیریت پسماندهای هستهای را به صورت مستقل و کاملاً بومی در اختیار داشته باشد. این توانمندی تضمینکننده استقلال علمی و جایگاه بینالمللی ایران در حوزه انرژی هستهای است.
رئیس مرکز ملی استانداردهای اتمی ایران با اشاره به اینکه در حوزه سلامت، پزشکی هستهای و رادیوداروها که بخش بسیار مهمی است، یادآورشد: فناوری هستهای نقش برجستهای در ارتقای سلامت عمومی ایفا کرده است. پزشکی هستهای با استفاده از رادیوایزوتوپها امکان تشخیص و درمان دقیق بیماریهایی چون سرطان، بیماریهای قلبی و مغزی را فراهم ساخته است.
وی با اعلام این خبر که امروز جمهوری اسلامی ایران با تولید بیش از ۵۰ نوع رادیودارو توانسته است بیش از یک میلیون بیمار را در کشور درمان کند گفت: همچنین بیش از ۲۲۰ مرکز پزشکی هستهای در حال حاضر در کشور فعال هستند. در کنار آن، با توجه به برنامه کشور برای بهبود و گسترش استفاده از رادیوداروها، با ۱۸ خط تولید رادیودارو، ظرفیت تولید رادیوداروهای کشور شش برابر خواهد شد که علاوه بر بهبود بخش سلامت داخلی، امکان بهرهمندی منطقه و جهان اسلام نیز از این تولیدات فراهم میشود.
کریمی ثابت همچنین افزود: افزون بر آن، پروژه ملی یوندرمانی که در حال ساخت و در مراحل پایانی قرار دارد، با قابلیت پرتودرمانی با پروتون و کربن، گامی بلند در جهت درمان هدفمند تومورها به ویژه تومورهای مقاوم به درمانهای متداول خواهد بود. این مرکز پس از بهرهبرداری، از پیشرفتهترین مراکز درمان سرطان در منطقه خواهد بود.
رئیس مرکز ملی استانداردهای اتمی ایران اظهار داشت: فناوری پلاسمای سرد که امروزه در کشور به طور گسترده مورد بهرهبرداری قرار میگیرد، امکان درمان زخمهای مزمن را با روشی سادهتر و کارآمدتر فراهم ساخته است که نشاندهنده ترکیب علم نوین هستهای با نیازهای درمانی روز است.
وی با اشاره به حوزه کشاورزی و بهداشت و تغییرات اقلیمی که معضل همه دنیاست بیان داشت: تابآوری بخش مهمی از فرایندها با استفاده از تکنولوژی هستهای امکانپذیر شده است. با بهکارگیری فناوری هستهای در اصلاح نژاد گیاهان، میتوان مقاومت آنها را در برابر خشکی و سرما افزایش داد و تابآوری ملی را تقویت نمود. همچنین از این فناوری در کشور برای مقابله با آفات و تأمین امنیت غذایی، تجهیزات گستردهای استفاده میشود.
کریمی ثابت با اعلام این خبر که هماکنون بیش از ۱۲ مرکز پرتودهی بومی در ایران فعال هستند و استراتژی کشور، توسعه این مراکز با مشارکت بخش خصوصی میباشد، گفت: در حوزه رآکتورهای تحقیقاتی نیز، ستون فقرات توسعه فناوری هستهای کشور شمرده میشود.
رئیس مرکز ملی استانداردهای اتمی ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران با داشتن یک رآکتور تحقیقاتی فعال و بیش از چهار رآکتور دیگر که در حال ساخت هستند، به طور کامل فناوری رآکتورهای تحقیقاتی را بومی کرده است. از این رآکتورها برای تربیت نیروی انسانی، تولید رادیودارو، حس مواد و NPP استفاده میشود و میتوانند پیشران توسعه و ارتقای دانش هستهای، به ویژه در نظام آموزش عالی باشند.
وی با تاکید بر اینکه در حوزه گداخت هستهای، این فناوری یکی از امیدبخشترین منابع انرژی پاک در آینده به شمار میرود و مورد توجه جدی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد، گفت: در حال حاضر ایران با بهرهگیری از ظرفیتهای پژوهشی، آزمایشگاهی و نیروی انسانی متخصص، در حوزه مطالعات نظری و طراحی سامانههای آزمایشی گداخت فعال است و برخی سامانههای آزمایشی موجود، از جمله توکامک پژوهشی کوچک، زمینه مناسبی برای توسعه دانش بومی در این حوزه فراهم کرده است.
کریمی ثابت تصریح کرد: در افق پیشِ رو، طراحی و ساخت یک رآکتور تحقیقاتی ملی نیز در دستور کار قرار داده شده تا امکان انجام پژوهشهای پیشرفته و تعامل گستردهتر با جامعه بینالمللی مهیا گردد. گامهای انجامشده در این مسیر نشانهای از عزم ایران برای مشارکت مؤثر در توسعه یکی از پیشرفتهترین حوزههای علم و فناوری در جهان معاصر است.
رئیس مرکز ملی استانداردهای اتمی ایران افزود: در بخش آموزش علوم و فنون هستهای نیز، نیروی انسانی بزرگترین سرمایه در توسعه پایدار علم و فناوری هستهای محسوب میشود. در همین راستا جمهوری اسلامی ایران اقدام به تأسیس «آکادمی بینالمللی علوم و فنون هستهای» در اصفهان نموده است. در این مرکز، با بهرهمندی از زیرساختهای پیشرفته آموزشی و پژوهشی از جمله سه رآکتور تحقیقاتی و یک رآکتور ۱۰ مگاواتی در حال ساخت، ظرفیت مناسبی برای تربیت نیروی انسانی متخصص، برگزاری دورههای تخصصی و انجام پژوهشهای کاربردی فراهم خواهد شد.
وی همچنین گفت: جمهوری اسلامی ایران اعلام آمادگی میکند که این مرکز را به قطب علمی جهان اسلام تبدیل کرده و با ایجاد ظرفیتهای آموزشی مشترک، برگزاری دورههای تخصصی و پذیرش دانشجو و پژوهشگر از کشورهای اسلامی، بستر مناسبی برای تبادل علمی، انتقال تجربه و گسترش همکاریهای منطقهای در حوزه فناوری هستهای فراهم سازد.
کریمی ثابت با بیان اینکه تجربه جمهوری اسلامی ایران نشان داده است که با اتکا به توان داخلی و سرمایهگذاری هدفمند در دانش و تربیت نیروی انسانی متخصص، میتوان مسیر پیشرفت علمی را حتی در دشوارترین شرایط هموار ساخت، گفت: علم و فناوری هستهای، بنابر گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از ارکان اصلی بسیاری از راهحلهای آینده بشریت در حوزههایی چون انرژی، سلامت، کشاورزی و محیط زیست است. ایران امروز نه تنها به سطوح بالای دانش و فناوری صلحآمیز هستهای دست یافته، بلکه آمادگی دارد این دستاوردها و تجربیات ارزشمند را با کشورهای اسلامی به اشتراک بگذارد.
رئیس مرکز ملی استانداردهای اتمی ایران گفت: بر اساس تأکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی، دستیابی به علم و فناوری نباید در انحصار باشد و امت اسلامی باید با همافزایی ظرفیتها، برای ارتقای رفاه، امنیت و پیشرفت پایدار گام بردارد.
وی در ادامه سخنان خود بیان داشت: در همین راستا، جمهوری اسلامی ایران با هدف تقویت همگرایی علمی و فناوری در جهان اسلام، پیشنهادات زیر را ارائه مینماید: طراحی و اجرای پروژههای مشترک تحقیقاتی (ریسرچ پروجکتها) میان کشورهای اسلامی در حوزه فناوریهای صلحآمیز هستهای. توسعه همکاریهای آموزشی و پژوهشی از طریق تبادل استاد، دانشجو و پژوهشگر در حوزه علوم و فنون هستهای. بهرهگیری از ظرفیتهای آموزشی مرکز بینالمللی آموزش علوم هستهای اصفهان به عنوان زیرساختی منطقهای برای تربیت نیروی انسانی متخصص در کشورهای اسلامی و تعریف مگاساینس پروجکتها مانند رآکتورهای تحقیقاتی.
کریمی ثابت خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل دارد تا در پاسخ به درخواستهای علمی و فنی کشورهای اسلامی، در زمینههایی همچون ساخت رآکتورهای تحقیقاتی، توسعه رادیوداروها، تبادل دانشجو و اجرای برنامههای آموزشی، نقشآفرینی نماید و در مسیر آینده علمی مستقل و عدالتمحور برای امت اسلامی مشارکت فعال داشته باشد.
نظرات