به گزارش عصرقانون، نشست خبری دومین جایزه سال سهراب سپهری شنبه (چهارم، مرداد) با حضور آیدین مهدیزاده مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، میثم نمکی رئیس اداره فرهنگ و ارشاد کاشان، ابوالفضل ساروقیان شهردار شهرستان کاشان، مرتضی والیزاده رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کاشان، حسین صدقی دبیر بخش تصویرسازی و حسنا محمدزاده دبیر بخش شعر جایزه سال سهراب سپهری و جمعی از مسئولان در محل سالن جلسات معاونت امور هنری برگزار شد.
ایجاد «شبکه شهرهای خلاق»
مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست اظهارداشت: اداره کل هنرهای تجسمی راهبر فعالیت هنرهای تجسمی است و در تلاش هستیم برنامهها و رویدادهای هنری با همکاری انجمنهای تخصصی مربوطه برگزار شود.
مهدیزاده گفت: دیگر مرزهای مشخصی در حوزه هنرهای تجسمی؛ همچون خوشنویسی، عکاسی، نقاشی، گرافیک و تصویرسازی وجود ندارد و این روزها با هنرهای جدیدی در قالبهای مختلف از جمله ویدئوآرت (هنرهای ویدئویی) مواجه هستیم. پیشنهادم این است که مسابقه سال سهراب سپهری، علاوه بر تصویرسازی و شعر، در حوزه عکاسی و به صورت چندوجهی برگزار شود.
وی با اشاره به اهمیت رویداد جایزه سال سهراب سپهری افزود: پرداختن به مفاخر ملی، حفظ و صیانت و پاسداشت از آنان وظیفه ماست، سهراب سپهری انسان چندوجهی است و در حوزه نقاشی و شعر جایگاه والایی در حوزه ملی و بینالمللی دارد که باید به این شخصیت پرداخته شود و امیدوارم بتوانیم او را در ابعاد مختلف معرفی کنیم و این رویداد در شان و جایگاه سپهری برگزار شود.
مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: اکنون نقش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، جهاد دانشگاهی در این جایزه خالی است که باید چنین نهادهایی حضور داشته باشند و فراخوان را منتشر کنند، در مورد انتشارات کتابها، یادگارهایی است که از این رویدادها باقی میماند و همکاری لازم را خواهیم داشت، آمایش سرزمینی در این حوزه انجام خواهد شد.
مهدیزاده با اشاره به رویکرد تمرکززدایی بیان کرد: سالهاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رویکرد تمرکززدایی را مطرح کرده و معاونت امور هنری نیز براساس این رویکرد در تلاش است برنامهها را پیش ببرد. این موضوع به این معنا نیست که تهران از رویدادها و برنامهها در استانها و شهرستانها غفلت کند و نظارت و مشارکتی در آنها نداشته باشد؛ بلکه ما باید در این حوزه الگوی جهانی هنرهای تجسمی توجه کنیم، در این الگو، رویدادهای هنری با شهرها معنا و اتصال پیدا کرده است.
مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: در این راستا، ظرفیتهای قابل توجهی در هر استان و بیش از تهران به عنوان پایتخت وجود دارد که بیتوجهی به آنها ظلم بزرگی است، همچنین وزیر فرهنگ مفهوم «شبکه شهرهای خلاق» را مطرح کرده که هر استانی با یک مفهوم خاصی شناخته میشود، به عنوان مثال قزوین به عنوان «پایتخت خوشنویسی»، شهرهای رشت با مفهوم غذا، ساوه به مفهوم انار پیوند خورده است.
وی گفت: با توجه به مفهوم شبکه شهرهای خلاق، در صورت تمایل مسئولان، شهر کاشان به دلیل برگزاری جایزه سال سهراب سپهری میتواند با نام این شاعر و نقاش شناخته شود و برای این نامگذاری، همه اجزای شهر از جمله اقتصاد باید درگیر این مفهوم فرهنگی شوند. شبکه شهرهای خلاق نیازمند شبکه شهری، ملی و بینالمللی است.
اهمیت جایزه سال سهراب سپهری
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد کاشان نیز در این نشست با اشاره به اهمیت جایزه سال سهراب سپهری بیان کرد: سپهری مسیری عرفانی را که در طول حیاتش طی کرده است و به دلیل اینکه از زبانی ساده و روان در اشعارش بهره برده است، مورد علاقه اقشار مختلف به خصوص نوجوانان است و با اشعار او میتوانند ارتباط برقرار کند.
میثم نمکی افزود: اداره فرهنگ و ارشاد کاشان، رویدادهای مختلف فرهنگی و هنری همچون جایزه دوسالانه کتاب و رویدادهای مرتبط با خوشنویسی را برگزار میکند که جایزه سهراب سپهری نیز یکی از این رویدادهاست. سپهری یکی از چهرههای درخشان در حوزه شعر نو است که در عمر کوتاه خود، چهره جهانی شد. بسیاری نهادها و افراد میخواهند در این رویداد مشارکت کنند، امیدواریم این رویداد را به نحو شایسته ای برگزار کنیم.
نمکی بیان کرد: نهادهای اجرایی، فرهنگی و خدماتی کاشان برای برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری در رویکردهای خدماتی، حمایتی، مشارکتی و برنامهریزی نقش موثری داشتهاند و اکنون درخواست ما این است که جایزه سال سهراب سپهری در تقویم برنامههای اداره کل هنرهای تجسمی ثبت شود و اعتبار ملی به این رویداد اختصاص پیدا کند.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد کاشان اظهارداشت: یکی از مشکلات این شهر، فقدان انجمن هنرهای تجسمی است. هنرمندان و چهرههای شاخصی در حوزههای نقاشی، خوشنویسی و تذهیب فعالیت میکنند که میتوانند در این انجمن حضور داشته باشند؛ بهتازگی مجوز تاسیس هنرستان هنرهای زیبا کمالالملک را دریافت کردیم و قرار است رویدادی را مرتبط با این شخصیت هنری برگزار کنیم.
شهردار کاشان نیز در این نشست با اشاره به پیشینه کاشان و رویدادهای فرهنگی و هنری که در این شهر برگزار شده است، گفت: ما نیز درخواست داریم جایزه سهراب سپهری در تقویم رویدادهای هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شود. شهر کاشان با پیشینه ۷ هزار ساله شهرنشینی و تمدن شهرنشینی، فرهنگ غنی را در زمینههای مختلف فرهنگی و هنری همچون صنایع دستی در خود جای داده که نشان از ذوق و خلاقیت هنرمندان دارد. اندیشمندان و هنرمندان بسیاری همچون سهراب سپهری توانستهاند آوردههای قابل توجهی برای شهر، کشور و جهان داشته باشند که ماندگار است.
ابوالفضل ساروقیان با اشاره به شبکه شهرهای خلاق افزود: کاشان عضو شبکه شهرهای خلاق یادگیرنده یونسکو و قرار است این شهر با توجه به ظرفیتهایش در حوزه معماری نیز معرفی شود، پروندههای مورد نیاز در این حوزه تهیه شده و مورد تایید دفتر یونسکو در ایران قرار گرفته است، ارزیابان یونسکو به کاشان آمدند و موراد لازم را مورد بررسی قرار دادند و در نهایت مهرماه قرار است براساس آنچه که تعیین شده، نتایج در این حوزه اعلام شود.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کاشان نیز در این نشست با اشاره به اهمیت شهر کاشان اظهارداشت: کاشان، شهر سهراب سپهری، بناهای تاریخی، مشاهیر، کاشی، سفال و شهر گیاهان دارویی و پایتخت نهجالبلاغه و باعث افتخار است که جایزه سال سهراب سپهری را برگزار میکنیم. این رویداد با هدف کشف استعدادهای نو و آشنایی هنرمندان و شاعران سال ۱۳۹۹ با موضوع تصویرسازی اشعار او به صورت کشوری برگزار شد.
مرتضی والیزاده گفت: دومین دوره این جایزه با ۲ موضوع تصویرسازی و شعر، در تابستان و پاییز امسال در کاشان برگزار میشود.درخواست داریم مقامات کشوری در شورای سیاستگذاری و اختتامیه این رویداد حضور داشته باشند. در تلاش هستیم این رویداد در سطح بینالمللی با همکاری دانشگاه کاشان در قالب کنگره سهراب سپهری برگزار شود و یادمان مناسبی نیز برای سهراب سپهری ساخته شود.
معرفی بخشهای جایزه سال سهراب سپهری و جوایز
دبیر بخش شعر جایزه سال سهراب سپهری نیز درباره این بخش اظهارداشت: شعر یکی از بخشهای مهم زندگی همه ما انسانها بوده و در خصوصیترین لحظات ما در همه شادیها و غمها باشه حضور دارد و مهمتر اینکه شعر میتواند زبان این روزگار را به آیندگان منتقل کند، فرهنگسازی به واسطه شعر میتواند صورت بگیرد و این کار برعهده شاعران است، براین اساس جایزه سهراب سپهری را در بخش شعر تعریف کردیم به دلیل اینکه این شاعر ظرفیت بالایی در فرهنگسازی و انتقال این فرهنگ به نسل جوان و شاعر امروز دارد و همچنین مردم جامعه میتوانند به خوبی با شعر او ارتباط برقرار کنند، سهراب یک متفکری بوده که در زمینه هستیشناسی تاملات بسیاری داشته است.
حسنا محمدزاده گفت: بخش شعر جایزه، شامل ۲ قسمت تک اثر و کتابهای تولید شده در سال ۱۴۰۳ است. این آثار در دو مرحله مورد داوری قرار میگیرند که مرحله مقدماتی از آثار به مرحله نیمه نهایی راه پیدا میکنند و این آثار در یک کتابی گزیده اشعار چاپ خواهند شد و بخشی اشعار در مرحله نهایی داوری میشوند که از بین آنها، نامزدهایی را اعلام میکنیم اما اسامی برگزیدگان در روز اختتامیه معرفی خواهد شد.
محمدزاده افزود: ویژگی این جایزه این است که در حوزه شعر نو تعریف شده به دو دلیل اول اینکه سهراب شهر نوگرا هست و در «هشت کتاب» او فقط شعر نو میشنویم و دوم اینکه جوایزی که در سطح کشور تعریف میشود اغلب تمام ساحتهای شعری را در برمیگیرند و ما کمتر جایزه و رویدادی را داریم که منحصر به شعر نو باشد و بر این باور نیستیم که شعر نو بر شعر کلاسیک ارجحیت دارد. سعی داریم تا اوایل مهر ماه اسامی نامزدها اعلام شود.
دبیر بخش شعر جایزه سال سهراب سپهری درباره جوایز این بخش گفت: در بخش کتاب، دو اثر برگزیده خواهیم داشت که علاوه بر لوح تقدیر، ۲۵ میلیون تومان جایزه نقدی به آنها اعطا میشود. همچنین ۲ شایسته تقدیر در این بخش داریم که لوح تقدیر و مبلغ ۱۵ میلیون تومان نیز به آنها تعلق میگیرد. در بخش شعر نیز نفر اول تا سوم خواهیم داشت که به ترتیب جوایز آنها، ۱۲، ۱۰ و ۸ میلیون تومان است. نامزدهایی که به مرحله نهایی راه پیدا کنند، مبلغ سه میلیون دریافت خواهند کرد. آثار نیز در کتابی منتشر خواهد شد.
جایزه ویژه تصویرسازی با موضوع «آب را گل نکنیم»
دبیر بخش تصویرسازی جایزه سال سهراب سپهری نیز در این نشست اظهار داشت: این جایزه برای نخستین بار در سال ۱۳۹۹ در اوج کرونا با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار و با استقبال عمومی مواجه شد. این رویداد به عنوان منحصر به فردترین رویداد تسهیلسازی در ایران در حوزه تصویرسازی بزرگسال برگزار شد و استقبال بینظیری از ۲۴ استان با ۳۰۰ اثر از نقاط مختلف کشور و محرومترین نقاط از این رویداد صورت گرفت.
حسین صدقی با اشاره به نبود رویکرد تصویرسازی در حوزه بزرگسال در یکصد سال اخیر گفت: تصویرسازی در حوزه کودک و نوجوان بسیار رایج است اما ما با مشکلاتی در حوزه تصویرسازی بزرگسال مواجه هستیم. یعنی ما در دورههای پیشین در دیوان اشعار تصویرسازی داریم اما امروزه تصویرساز به علت عدم مواجهه با افکار بزرگسال به خصوص در حوزه شعر و به خصوص در حوزه شعر نو با چالشهایی همچون نگاه کردن به لایههای رویین و بیتوجهی به تفسیر و تاویل اشعار با مشکلات مواجه شدیم که هیات داوران در بیانیه پایانی نخستین دوره این رویداد به این موضوع اشاره کرده بود.
صدقی افزود: بر این اساس تصمیم گرفتیم تصویرسازی سهراب را در دومین جایزه با رویکردهای جدیدی پیش ببریم، برای درک لایههای زیرین اشعار سهراب تصمیم گرفتیم نشستهایی را به عنوان سهرابشناسی و بررسی اشعار سهراب در کاشان برگزار کنیم. نخستین نشست در ماه گذشته انجام شد و چند نشست دیگر هم برگزار خواهد شد. سه کارگاه با اساتید برتر کشور خواهیم داشت و تصمیم داریم که به چند موضوع به صورت ویژه توجه کنیم، از جمله جایزه ویژه تصویرسازی سهراب که در ارتباط با ناترازیهای انرژی، مشکلات زیست محیطی، با سوژه «آب را گل نکنیم» سهراب سپهری شکل میدهیم.
دبیر بخش تصویرسازی جایزه سال سهراب سپهری درباره داوری آثار بیان کرد: در داوری اول آثاری انتخاب میشوند ۴ اثر در دوره نهایی توسط اساتید برتر کشوری داوری و انتخاب خواهند شد و نمایشگاهی از آثار را همچون دوره قبل برگزار خواهیم کرد. جایزه ویژه تصویرسازی جایزه سال سهراب سپهری ۳۰ میلیون تومان است. در بخش تصویرسازی سه جایزه برای نفر اول و دوم و سوم داریم که به ترتیب ۲۵ میلیون، ۲۰ میلیون و ۱۵ میلیون تومان است. آثار منتخب تصویرسازی قرار است در نمایشگاههای مختلف به نمایش درآیند و مبلغ حق التصویر برای هر نفر ۳ میلیون تومان است. آثار منتخب در کتابی فاخر چاپ خواهند شد و به هنرمندانی که انتخاب میشوند نیز گواهینامه اعطا خواهد شد.
در پایان این نشست از پوستر دومین جایزه سال سهراب سپهری اثری از حسین صدقی رونمایی شد.
مهلت ارسال آثار
به گزارش ایرنا، جایزه سال سهراب سپهری نخستینبار سال ۱۳۹۹ با هدف آشنایی بیشتر جامعه با اندیشههای سهراب سپهری شاعر و نقاش نوگرای کاشانی از طریق تصویرسازی اشعار، ایجاد زمینه برای بروز خلاقیتهای هنری مرتبط با گرافیک، تصویرسازی و ادبیات و شناسایی، کشف استعدادها و معرفی هنرمندان به همت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کاشان و با همراهی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
فراخوان دومین جایزه سال سهراب سپهری تیرماه امسال با هدف آشنایی هر چه بیشتر جامعه با اندیشههای این شاعر و نقاش نوگرای کاشانی در بخشهای «تصویرسازی» و «شعر» منتشر شد. ایجاد زمینه برای بروز خلاقیتهای هنری مرتبط با گرافیک، تصویرسازی، نقاشی و ادبیات، ارجنهادن به میراث فرهنگی و ترویج هنر تصویرسازی، آشنایی شاعران جوان با جهان فکری سهراب سپهری و ترویج نگاه هستیشناسانه و نوآورانه در شعر، از اهداف برگزاری این جایزه است.
بخش تصویرسازی به دبیری حسین صدقی و داوری محسن حسنپور، کمال طباطبایی و مانلی منوچهری برگزار میشود و هنرمندان میتوانند با الهام از اشعار سهراب سپهری، به ویژه شعر «آب را گل نکنیم»، برداشتهای خلاقانه خود را در قالب آثار دیجیتال و دستی تا ۳۱ شهریورماه ارسال کنند. داوری نهایی آثار این بخش، سوم مهرماه انجام و نمایشگاه آثار نیز از ۱۵ تا ۲۰ مهر برگزار خواهد شد.
بخش شعر به دبیری حسنا محمدزاده و با داوری مصطفی علیپور، علیرضا فولادی و سیدعلی میرافضلی اجرا میشود و شاعران میتوانند با ارسال آثار تا ۱۰ شهریورماه در دو بخش مجموعه شعر (کتابهای شعر نوی منتشر شده در سال ۱۴۰۳) و بخش ویژه (اشعار سرودهشده در قالبهای نو با مضامین مرتبط با جهان شعری سهراب سپهری) شرکت کنند. اسامی نامزدهای این بخش، هفته اول مهرماه اعلام خواهد شد.
همچنین کارگاههای تخصصی شعر با حضور استادان مطرح و تقدیر از مؤلف اثر پژوهشی برتر در حوزه شعر سهراب سپهری برگزار میشود و اشعار راهیافته به مرحله نیمهنهایی، همراه نام شاعر، در کتاب «گزیده اشعار رویداد» منتشر و با گواهی شرکت در کارگاه به شاعران اهدا خواهد شد.
ارسال آثار از طریق رایانامه به نشانی Kashanfarakhan@gmail.com امکانپذیر است و اختتامیه دومین جایزه سال سهراب سپهری۱۴ و ۱۵ مهرماه، همزمان با سالروز تولد این شاعر، با تقدیر از برگزیدگان هر بخش برگزار میشود.
علاقهمندان برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانند با شماره ۰۹۰۲۵۰۱۴۱۵۱ برای بخش تصویرسازی و شماره ۰۹۳۰۱۶۱۳۲۳۳ برای بخش شعر تماس بگیرند و اخبار و برنامههای رویداد را از طریق صفحات مجازی تلگرام، ایتا و اینستاگرام به نشانی sohrabsepehri_award@ دنبال کنند.
نظرات