به گزارش خبرنگار سیاسی عصر قانون، جان کری وزیر سابق امور خارجه ایالات متحده آمریکا که به کنگره برای توضیح درباره توافق ۲۰۱۵ فراخوانده شده بود، بعد از طرح مفصل مفادی از برجام که صنعت هستهای ایران را به شدت محدود و متوقف کرده است، گفت: به سبب ثباتی که برجام برای خاورمیانه ایجاد کرد بطور متوسط قیمت نفت بین ۸۰ الی ۱۰۰ دلار در هر بشکه طی ۲ سال ونیم کاهش یافت.
وی افزود: صنعت پالایشگاهی ایالات متحده درسالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ روزانه بیش از ۶ میلیون بشکه نفت وارد کرده است و برای هر بشکه نفت بین ۸۰ الی ۱۰۰ دلار کمتر پرداخت کرده است و ایران در آن دوسال روزانه بین ۱/۵ میلیون الی ۲ میلیون بشکه نفت فروخته است که در هر بشکه همین مقدار (۸۰ الی ۱۰۰ دلار) ضرر کرده است.
وزیر خارجه سابق آمریکا گفت: برجام از ۱۴ جولای ۲۰۱۵ تا اکتبر ۲۰۱۷ برجام بیش از یک تریلیارد دلار به ما سود رسانده وحدود نیم تریلیارد به ایران ضرر مستقیم زده است.
کری در ادامه گفت: ما توافق ۲۰۱۵ را جوری تنظیم کردیم که ایران هیچ عامل فشاری در اختیار نداشته باشد، چنانکه دیدیم وقتی پریزیدنت ترامپ برجام را پاره کرد ایران هیچ کاری از دستش ساخته نبود لذا به امید وانتظار بازگشت امریکا به برجام دوسال دیگر هم صبر کرد تا جایی که نفت قیمتش منفی شد.
وی افزود: من سود ایالات متحده وضرر ایران طی این ۷ سال را محاسبه نکرده ام، فکر میکنم رقم سود نفتی برای ما عددی دو ترییلیاردی باشد و ضرر آن برای ایران کمتر از یک تریلیارد نیست و تبعات آن را هم شما همه در جریان هستید، تورم بیش از ۵۰ درصدی در دولت قبلی ایران یکی از تبعات برجام بود.
وزیر امور خارجه در دولت اوباما گفت: اگر آقای ترامپ برجام را پاره نمیکرد میتوانم بگویم به یقین شما امروز دیگر با کشوری به نام ایران روبرو نبودید.
کری گفت: دولت جدید ایران (رئیسی) به کمک دلارهای نفتی ۱۲۰ دلاری توانست حاکمیت ایران را دوباره تثبیت کند و شورشهای ناشی از گرانی مهار شدند وایران تجزیه نشد.
وی گفت: اما اگر برجام بود این موقعیت برای ایران پدید نمیآمد واکنون کشوری با ۳/۵ درصد غنی سازی وفقیر با درآمد صفر نفتی بود. اما شما دوستان جمهوری خواه وبعضی دوستان امریکا [(اسرائیل)]طاقت نیاوردید و تصمیم آقای ترامپ در خروج از برجام نتیجه درخواست وحمایت شما بود.
وزیر سابق خارجه آمریکا در انتها گفت: امروز ما با ایرانی به مراتب قویتر از ایران متعهد در برجام روبرو هستیم و چارهای نیست که هرطور شده ایران را دوباره به برجام برگردانیم هرچند دیگر آن فرصت استثنایی تشتت و تجزیه ایران را از دست داده ایم.
https://asrghanoon.ir/?p=6553
نظرات