گروه سیاسی عصر قانون:
دیروز ۳۱ اردیبهشت جشن اقتدار و مراسم استقبال رسمی از ناوگروه پرافتخار ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور فرماندهان عالی نظامی و مسئولان سیاسی در بندرعباس برگزار شد.
ناو گروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش سرانجام پس از هشت ماه دریانوردی تاریخی به دور کره زمین متشکل از ناوشکن دنا و ناوبندر مکران پیش از ظهر شنبه با استقبال فرمانده نیروی دریایی ارتش و خانوادههای کارکنان این ناوگروه وارد منطقه یکم دریایی نیروی دریایی ارتش در بندر عباس شد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی هم به عنوان فرمانده کل قوا با صدور پیامی این موفقیت را به کارکنان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی تبریک گفتند.این ناوگروه در مدت ماموریت خود ۶۵ هزار کیلومتر دریانوردی سخت در سه اقیانوس هند،آرام و اطلس داشت و از قاره های آسیا، اقیانوسیه، آمریکای جنوبی و آفریقا عبور کرد تا ماموریت ۳۶۰درجه ای خود را در بندرعباس به پایان برساند.
شاید برای مخاطب این پرسش ایجاد شود که چرا نیروی دریایی مهم است و چه عاملی باعث شده که عملکرد ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش در دور زدن کره زمین پراهمیت تلقی شود و اصولا حضور در آبهای بینالمللی چه اهمیتی دارد و این مسئله چه دستاوردی برای کشور محسوب میشود. مخصوصا در دورانی که جنگها و نبردها به سمت نبردهای موشکی و تکنولوژیک رفته و دیگر ارکان قدرت سنتی چندان کارآیی ندارد.
یکی از مباحث مهم در رشته علوم سیاسی در دانشگاههای مختلف دنیا از جمله دانشگاههای ایران مسئله قدرت است. اینکه ماهیت، تعریف، اضلاع و ابعاد قدرت چیست و چه عواملی قدرت یک کشور و نظام سیاسی را شکل میدهند. بحث و نظریه پردازیهای مختلفی در این زمینه شده است. به عنوا مثال ماکس وبر، جامعهشناس آلمانی، در تعریف قدرت گفته که قدرت به معنای توانایی دارنده آن است برای وا داشتن دیگران به تسلیم در برابر خواست خود به هر شکل ممکن. عنصر ودار کردن طرف مقابل به انجام اقدامی که مطابق خواست شماست در قدرت برجسته است.
قدرت بدون ابزار قابل اعمال نیست. درواقع کشوری بدون ابزار نمی تواند دارای قدرت باشد این ابزارها عبارتند از جمعیت، سرزمین، دانش، اقتصاد قوی و… که یک کشور را از لحاظ قدرت از دیگری متمایز می کنند. آلفرد ماهان نویسنده کتاب اثرگذار و نامدار تاثیر و نفوذ قدرت دریایی در تاریخ است که در این کتاب اثبات میکند که نیروی دریایی عاملی قاطع برای فرمانروایی بر جهان است.
این افسر نیروی دریایی آمریکا «نیروی دریایی را بهعنوان کلید قدرت جهانی» مورد تأکید قرار داده است. به نظر او «دریاهای جهان بیش از آنکه سرزمینهای جهان را از هم جدا کنند آنها را به پیوند میدهند».ماهان در کتاب خود نشان داد که چگونه انگلستان به دلیل برخورداری از قدرت دریایی بر رقیبان خود پیروز شد.
ماهان با تأکید بر اینکه دریاهای جهان خشکیها را به هم متصل میکند، معتقد بود تسخیر و دفاع از مستعمرات یک امپراتوری به توان کنترل دریا بستگی دارد.
شش عامل موثر در تبدیل شدن یک کشور به قدرت دریایی از نظر ماهان موثر است. موقعیت جغرافیایی (مجاورت با یک یا چند دریا برای حمل و نقل و کنترل راه های آبی مهم) اگر کشوری از موقعیت دریایی مناسبی برخوردار باشد و این امر با کنترل استراتژیک آبراههای مهم و پایگاههایی که دشمن ممکن است از آنها برای محاصره و تهدید استفاده کند همراه باشد، مناسبتر است.
ویژگیهای طبیعی، طول ساحل و وسعت قلمرو ، خصوصیات ملّی و خطمشی حکومت و رهبران سیاسی که منجر به تبدیل کشوری به قدرت دریایی می شود.
بنابراین قدرت دریایی یکی از عناصر اصلی در تبدیل شدن یک کشور به قدرت برتر نظامی و تعیین کننده است و تکیه صرف بر نیروهای زمینی قابل اتکا نیست.
تقویت قدرت دریایی،افزودن بر وجهه بین المللی، به رخ کشیدن قدرت دریایی و منفعل کردن دشمنان از جمله آثار حضور نیروی دریایی ایران در آب های بین المللی است. تقویت و گسترش نیروی دریایی برای حفاظت از منافع ملی و امنیت ملی ضروری است.
گزارش ؛
چرا اقدام ناو گره ۸۶ نیروی دریایی ارتش استراتژیک بود؟

نظرات