گروه اجتماعی عصرقانون: وزیر بهداشت با بیان اینکه فوت سالانه ۵۰ هزار نفر در کشور به دلیل پیامدهای ناشی از آلودگی هوا، گفت: مجموع هزینههای مستقیم و غیرمستقیم ناشی از بیماریها، درمان، مرگومیرها و پیامدهای اجتماعی آن، سالانه بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار است.
محمدرضا ظفرقندی گفت: در یکی از جلسات سرزدهای که پزشکیان به وزارت بهداشت تشریف آوردند، از همین اتاق جلسات، نمایی از سطح شهر تهران را به ایشان نشان دادم و عرض کردم که این همه بام منازل، ساختمانهای اداری، دانشگاهها و بیمارستانها، میتواند به بستری برای استقرار پنلهای خورشیدی بدل شود. کشور ما بهطور میانگین، حدود ۳۰۰ روز آفتابی در سال دارد؛ در حالیکه کشورهایی با تنها ۱۰۰ روز آفتاب، مسیر گذار به انرژیهای پاک و تجدیدپذیر را جدی گرفتهاند و در حال فاصله گرفتن از سوختهای فسیلی نظیر مازوت و گازوییل هستند.
وی ادامه داد: این یک حرکت ملی و راهبردی لازم دارد. طبق آمار جهانی، سالانه حدود ۷۰۰ هزار کودک به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند. اگر قرار است اقدامی اساسی و تحولآفرین در حوزه سلامت داشته باشیم، نباید صرفاً به سطح خانههای بهداشت بسنده کنیم، بلکه باید گامهایی در راستای مسئولیت اجتماعی برداشته شود؛ مسئولیتی که پیش از مداخلات بهداشتی آغاز می شود.
قانون داریم اما چرا اجرا نمیشود؟
قانون هوای پاک سال ۱۳۹۳ به تصویب رسید اما با اینکه ۱۰ سال از تصویب قانون گذشته، آلودگی هوا نه تنها کم نشده بلکه بیشتر هم شده است. هر قانونی به منابع مالی نیاز دارد اما علی رغم اهمیت موضوع، اعتبار کافی به قانون اختصاص پیدا نمیکند.
براساس چیزی که دستگاههای اجرایی اظهار کردند، پیش بینی نشدن منابع مالی و بودجه مطلوب مانعی برای اجرای احکام قانون است. از طرفی نبود متولی واحد و نظارت موثر به اجرا نشدن این قانون دامن زده است. بنابراین باید سالانه بودجه مطلوب و مناسبی در قانون بودجه برای اجرای قانون هوای پاک درنظر گرفته شده و با تشکیل یک کارگروه منسجم تحت نظر رئیس جمهور یا معاون اول وی که اختیارات اجرایی لازم را دارند، دستگاههای اجرایی را به انجام تکالیفشان ملزم کرد.
مطابق سیاهه انتشار منتشر شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست حل مسئله آلودگی هوا نیازمند حداقل ۲۰۶ هزار میلیارد تومان است و دولت باید سالانه ۴۱ هزار میلیارد تومان برای کاهش آلودگی هوا اختصاص دهد که عملا این اتفاق نمیافتد.
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس آمده که مثلا برای نوسازی ۵۰ هزار اتوبوس کشور با فرض قیمت ۱۰۰ میلیارد ریالی هر اتوبوس نو، ۵ میلیون میلیارد ریال نیاز است که این رقم معادل ۴۰ درصد از کل بودجه عمومی کشور در سال ۱۴۰۱ است.
این در حالی است که کل بودجه اختصاص داده شده برای قانون هوای پاک در سال ۱۴۰۱ فقط ۲۸۸ میلیارد تومان و مجموع اعتبارات برای کاهش آلودگی هوا ۲ هزار میلیارد تومان برآورد شده بود.
با این حساب برای حل مشکل آلودگی هوا در مدت چهار سال به سالانه ۱ تا ۲ میلیارد دلار بودجه نیاز است.
https://asrghanoon.ir/?p=128109
نظرات