به گزارش گروه بینالملل عصر قانون: روز دوشنبه در یک حادثه غیرمعمول، نیروی دریایی آمریکا از سقوط و غرق شدن یک جنگنده اف ۱۸ در دریای سرخ خبر داد. این جنگنده یکی از مدرنترین، پیشرفتهترین و چند منظورهترین انواع جنگندههای آمریکایی به شمار میرود و بیش از ۶۷ میلیون دلار ارزش دارد.
ابعاد اهمیت سقوط جنگنده اف ۱۸ آمریکا در دریای سرخ
سقوط و یا اسقاط این جنگنده پیشرفته آمریکایی، علی رغم روایتها و فرضیههای مختلف بیانگر یک تحول جدید در جریان نبرد دریایی است که از بیش از ۴۰ روز گذشته میان نیروهای آمریکایی و نیروهای مسلح یمن ادامه دارد.
با توجه به این تحول، سوالات زیادی مطرح میشود، از جمله اینکه چه خلأهایی در روایات آمریکاییها در مورد سقوط اف ۱۸ از ناو هواپیمابر یو اس اس هری ترومن وجود دارد و چه این هواپیما خود به خود سقوط کرده باشد و چه سرنگون شده باشد، چرا نیروی دریایی آمریکا با وجود رسوایی بزرگی که این حادثه برایش دارد، به سرعت به آن اعتراف کرد.
اهمیت اذعان ایالات متحده به سقوط این جنگنده پیشرفته خود در دریای سرخ، در آن است که ساعاتی بعد از آن انجام گرفت که نیروهای مسلح یمن از درگیری با نیروهای آمریکایی و عملیات علیه ناو هواپیمابر هری ترومن خبر داده و تاکید کردند که این ناو آمریکایی را مجبور به عقب نشینی به سمت شمال دریای سرخ کردهاند.
در این میان لازم به ذکر است که مهدی المشاط، رئیس شورای عالی سیاسی یمن هفته گذشته اعلام کرده بود که ناو هری ترومن آمریکا از هفتههای اول تجاوزات این کشور به یمن، از آمادگی لازم برخوردار نیست.
سردرگمی و تناقض در روایات آمریکایی
اولین روایت مربوط به بیانیهای است که توسط نیروی دریایی آمریکا در مورد وقوع یک حادثه در ناو هواپیمابر این کشور منتشر شد و در آن آمده بود که یک ملوان در نتیجه سقوط یک یدککش و یک جنگنده اف ۱۸ به دریا از روی ناو هواپیمابر، دچار جراحات جزئی شده است.
در این روایت گمراه کننده، نیروی دریایی ایالات متحده تلاش کرد تا حادثه را از زمینه آن جدا و تفکیک کند. در این روایت اشاره ای به نام ناو هواپیمابری که جنگنده اف ۱۸ از آن سقوط کرده بود نشد و تنها به طور خلاصه اشاره شد که جنگنده غرق شده و این حادثه مانند یک تصادف یا سانحه رانندگی در حال بررسی است.
از همه مهمتر اینکه در بیانیه نیروی دریایی آمریکا عامدانه از اشاره به آتش نیروهای یمنی خودداری شده و آمده است که سقوط این جنگنده در جریان یک حادثه معمول اتفاق افتاد.
اما در یک چرخش قابل توجه در این روایت، رسانههای آمریکایی و عربی به نقل از مقامات آمریکایی اذعان کردند که جنگنده اف ۱۸ هنگام مانور یا چرخش شدید خود برای جلوگیری از آتش یمنیها، از ناو هواپیمابر هری ترومن سقوط کرد.
این روایت، ابعاد آنچه که نیروی دریایی آمریکا سعی در پنهان کردن آن داشت را آشکار ساخت و با اشاره به آتش یمنیها، در واقع اعتراف کرد که سقوط جنگنده در جریان درگیری با نیروهای یمنی رخ داده و برخلاف ادعای نیروی دریایی آمریکا، یک حادثه تصادفی نبوده است.
روایت دوم هرچند که کامل نیست اما از روایت قبلی که نیروی دریایی آمریکا ارائه داد، قانع کنندهتر بوده و یادآور اتفاق مشابهی است که در ۲۲ دسامبر ۲۰۲۴ رخ داد؛ جایی که یک جنگنده اف ۱۸ دیگر ارتش آمریکا هم در دریای سرخ سقوط کرده بود و در آن زمان آمریکاییها مدعی شدند سقوط این جنگنده به شکل تصادفی بوده است، اما یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن تاکید کرد که این جنگنده آمریکایی با آتش یمنیها سرنگون شده هست.
اما در مورد اینکه چرا نیروی دریایی آمریکا هر چند به شکل ناقص اما مجبور شد به سقوط جنگنده خود در دریای سرخ اعتراف کند، باید بگوییم که از یک سو دولت آمریکا به ریاست دونالد ترامپ نمیتواند حقیقت را به طور کامل در برابر افکار عمومی این کشور پنهان کند و از سوی دیگر، اعتراف زود هنگام آمریکاییها به این رسوایی با هدف کمرنگ کردن تاثیر روایت واقعی است که احتمالاً یمنیها ارائه خواهند داد.
روایت یمنیها از سقوط جنگنده ۱۸ آمریکا در دریای سرخ
اعتراف آمریکاییها به سقوط جنگنده اف ۱۸ خود در دریای سرخ، ساعاتی بعد از آن انجام گرفت که نیروهای مسلح یمن از درگیری با ناو هواپیمابر آمریکایی هری ترومن و تجهیزات نظامی همراه آن خبر دادند و اعلام کردند که این ناو آمریکایی در یک عملیات مشترک با تعدادی موشک و پهپاد هدف قرار گرفت و مجبور به عقب نشینی و دور شدن از محل استقرار خود به سمت شمال دریای سرخ شد.
همین، زمینهِ نظامی، شواهد کافی برای هر ناظری است تا آتش عملیاتهای یمن را به سرنگونی جنگنده آمریکایی، چه به شکل مستقیم و چه غیرمستقیم مرتبط بداند.
در همین راستا شبکه المسیره یمن به نقل از منبعی در وزارت دفاع این کشور اطلاعات جدیدی در مورد درگیری نیروهای مسلح یمن با ناو هری ترومن و تجهیزات همراه آن در دریای سرخ به عنوان بخشی از پاسخ به روایت آمریکاییها ارائه داد.
این منبع دفاعی یمن ضربه مستقیم به ناو ترومن در درگیری اخیر را رد نکرد و اظهار داشت که ناو ترومن مجبور شد که صحنه عملیات را ترک کند. عملیاتهای اخیری که یمنیها در درگیری با ناو ترومن آمریکا انجام دادند، بر اساس تاکتیکهای جدید و قدرت آتش سنگینی بود که چندین ساعت طول کشید و با درگیریهای قبلی تفاوت داشت. ناو هری ترومن آمریکا تحت فشار مداوم حملات موشکی و پهپادی مجبور به عقب نشینی و دور شدن از محل استقرار خود شد.
این عملیات چندین پیام ضمنی دارد: اول اینکه فشارهای نظامی آمریکا علیه یمن و هدف قرار دادن غیرنظامیان و تشدید جنایات علیه آنها، همانطور که سرتیپ یحیی سریع اشاره کرد، نتیجه معکوس دارد و پاسخ متقابل به همراه خواهد داشت. دوم اینکه سقوط جنگنده اف ۱۸ آمریکا در دریای سرخ اثربخشی و تاثیر عملیات یمنیها را آشکار میسازد؛ تا جایی که ناو ترومن آمریکا را مجبور کرد در دریا سرگردان شود و از ترس آتش یمنیها چرخش تندی داشته باشد.
این عملیات همچنین بیانگر آن است که قابلیتهای نظامی یمن تحت تاثیر حملات دشمن قرار نگرفته و غافلگیریهای یمنیها یکی پس از دیگری آشکار میشود. خسارت عملیات اخیر یمنیها در دریا به آمریکا، محدود به تنها یک جنگنده اف ۱۸ نبود بلکه به ناو هری ترومن و محموله آن هم آسیب رساند. سقوط این جنگنده همچنین بیانگر میزان سردرگمی و فرسایش عناصر نیروی دریایی آمریکا در دریای سرخ از بیش از ۴۰ روز گذشته است.
بر همین اساس، ناظران امور معتقدند که یمنیها طرفی هستند که دشمن را دچار فرسایش میکنند، اما خودشان خسته نمیشوند و بنابراین دولت ترامپ باید در محاسبات خود در این ماجراجویی بیهوده و خطرناک به نمایندگی از اسرائیل علیه یمن، تجدید نظر کند و چرخه خسارات خود در درگیری با یمن که طبق روایتهای مختلف آمریکایی طی این ۴۰ روز به ۳ میلیارد دلار رسیده است را متوقف سازد. دولت ترامپ همچنین بداند که تنها راه پایان دادن به عملیاتهای یمن علیه رژیم صهیونیستی، برقراری آتش بس دائمی در نوار غزه و رفع محاصره این باریکه است.
https://asrghanoon.ir/?p=128577
نظرات