افزایش شدید قیمت حبوبات همزمان با دلار ۱۰۰ هزار تومانیناتوانی تکراری وزارت کشاورزی در کنترل بازارمشکلات اقتصادی و ناتوانی در تنظیم بازار، موجب گرانی شدید محصولات شده است، تا جایی که کارشناسان، این بحران را بهعنوان یکی از بدترین افتضاحات مدیریتی در تاریخ کشور مطرح کردهاند.
گروه اقتصادی عصرقانون: همزمان با افزایش نرخ ارز در بازار آزاد، قیمت حبوبات نیز افزایش قیمت داشته و روند افسار گسیختهای به خود گرفته است و نیازمند ورود دستگاه های نظارتی و عمل به وظایف حاکمیتی توسط انجن مربوطه است.
بعد از افزایش انفجاری قیمت حبوبات به دلیل تغییر نرخ ارز از 28,500 تومان به ارز مبادلهای نزدیک 70,000 تومانی تومان اینطور تعیین شد و شرایط را برای افزایش قیمت این محصولات فراهم کرد.
با تغییر نرخ ارز حبوبات نرخ این محصولات از جمله لوبیا چیتی، افزایش قیمت افسار گسیخته ای یافت به طوری که قیمت هر کیلوگرم از این محصول به محدوده 300 هزار تومان رسید که در ماه گذشته حدود 130 هزار تومان بود.
از سویی لاوه بر حبوبات بازار میوه و صیفیجات ایران، طی چند ماه اخیر به دلایل مختلفی مانند ناکارمدی مدیریت مشکلات اقتصادی، نبود زیرساختهای مناسب و ضعف در سیاستگذاری به وضعیت بغرنجی رسیده است. بطوری که مشکلات اقتصادی و ناتوانی در تنظیم بازار، موجب گرانی شدید این محصولات شده است، تا جایی که برخی از کارشناسان، این بحران را بهعنوان یکی از بدترین افتضاحات مدیریتی در تاریخ کشور مطرح کردهاند.
ناتوانی وزارت جهاد کشاورزی در کنترل بازارمحسن بهرامی ارض اقدس، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، اخیراً به شدت از مدیریت وزیر جهاد کشاورزی انتقاد کرده است. او گفت: «آقای وزیر جهاد کشاورزی! آنقدر جُربُزه تصمیمگیری نداری که برای واردات سیبزمینی از سران قوا مجوز میگیری؟ در تاریخ جمهوری اسلامی چنین افتضاحی سابقه ندارد. سطح مدیران آنقدر پایین آمده که قدرت تصمیمگیری ندارند و برای کنترل بازار سیبزمینی، از سران قوا اجازه میگیرند» ضعف سیاستگذاری و مدیریتدر حالی که بسیاری معتقد بودند وزرات جهاد کشاورزی باید بر کشت جایگزین متمرکز شود و سیاستهایی بلندمدت تدوین کند، رویکردهای مقطعی و نامنسجم این وزارتخانه نشان از ناکارآمدی شدید دارد. عدم استقلال در تصمیمگیری و نیاز به اخذ مجوز از سران قوا برای رفع کمبودهای اساسی مانند سیبزمینی، نشانهای از سطح پایین برنامهریزیها است.اثرات بر زندگی مردمگرانی میوه و صیفیجات نیز بهطور مستقیم سفره خانوارها، بهویژه قشر کمدرآمد را تحت تأثیر قرار داده است: کاهش دسترسی مردم به محصولات تازه و گرایش به استفاده از مواد غذایی منجمد یا کنسروی.افزایش فشار تورم بر سایر بخشهای اقتصادی و مواد غذایی که موجب نگرانیهای جدی در زمینه امنیت غذایی شده است.