تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : general133
حوزه : اخبار برگزیده, اخبار مهم, اقتصاد
شماره : 126976
تاریخ : 11 فروردین, 1404 :: 16:09
سهل انگاری عحیب وزارت مسکن در حوزه بازرسی/ جولان بنگاه های غیرمجاز در افزایش نجومی قیمت مسکن مشاورین املاک نقش کلیدی در بازار مسکن ایفا می‌کنند، اما نبود نظارت کافی و برخی تخلفات، باعث ایجاد مشکلاتی در این حوزه شده است

گروه اقتصادی عصرقانون: بازار مسکن یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی کشور است که تحولات آن تأثیر مستقیمی بر زندگی مردم دارد. در این میان، مشاورین املاک به عنوان واسطه‌گران بین خریداران و فروشندگان، نقش مهمی در تنظیم و اجرای معاملات مسکن دارند. با این حال، عملکرد آن‌ها همواره مورد بحث و بررسی قرار گرفته و برخی از فعالیت‌های آنان به عنوان عاملی برای افزایش قیمت مسکن و بی‌ثباتی بازار شناخته شده است. مشاورین املاک وظایف مختلفی از جمله معرفی واحدهای مسکونی، مشاوره قیمت‌گذاری، تنظیم قراردادها و تسهیل معاملات را بر عهده دارند. در حالت ایده‌آل، آن‌ها باید در جهت بهبود شفافیت بازار، کاهش هزینه‌های معاملاتی و کمک به تصمیم‌گیری آگاهانه مشتریان فعالیت کنند. با این حال، در عمل چالش‌های متعددی در عملکرد این صنف وجود دارد که نیازمند بررسی و نظارت دقیق است. برخورد غیرقانونی بازرسان اتحادیه املاک با بنگاه‌های املاک غیرمجاز در همین راستا، داوود بیگی‌نژاد، نایب رئیس اول اتحادیه املاک تهرانبا اشاره به اینکه برخی از بازرسان اتحادیه املاک در راستای شناسایی بنگاه‌های املاک غیرمجاز تخلف می‌کنند، گفت: هم‌اکنون در اتحادیه املاک بیش‌از ۴۰۰ بازرس در حال فعالیت‌اند که از این تعداد تنها ۶ نفر رسمی هستند، بر همین اساس عده زیادی از بازرسین مشاوران املاکی به صورت افتخاری یا غیرقانونی با بنگاه‌های املاک غیرمجاز برخورد می‌کنند.

نایب رئیس اتحادیه املاک ادامه داد: تعداد زیادی از مشاوران املاکی در تهران فعالیت می‌کنند، فاقد مجوز هستند و زمانیکه از مجوز قانونی برخوردار نباشند، حاکمیت دسترسی برای اخذ مالیات ندارد. البته گفتنی است که با توجه به آمار و بررسی‌ها بیش‌از دو هزار و ۵۰۰ واحد املاک فاقد پروانه در تهران وجود دارد که در حال حاضر حدود ۱۲ هزار بنگاه املاک مجوز دار در منطقه ۲۰ تهران مستقر هستند.

مشاورین املاک؛ عاملان افزایش قیمت؟ یکی دیگر از مشکلات اصلی در بازار مسکن، نبود قیمت‌گذاری شفاف است. برخی مشاورین املاک با ارائه قیمت‌های نادرست و دستکاری نرخ‌ها، موجب افزایش غیرواقعی قیمت مسکن می‌شوند. این مسئله به‌ویژه در مناطقی که عرضه واحدهای مسکونی محدود است، بیشتر مشاهده می‌شود. مشاورین املاک می‌توانند در جهت رونق یا رکود بازار مسکن نقش داشته باشند. در شرایطی که بازار در رکود قرار دارد، برخی از مشاورین با تبلیغات گسترده و ایجاد جو روانی، خریداران را به سرمایه‌گذاری در املاک تشویق می‌کنند. از سوی دیگر، در زمان رونق بازار، برخی واسطه‌ها با انحصار اطلاعات و ایجاد تقاضای کاذب، به افزایش قیمت‌ها دامن می‌زنند. بهتر است دولت برای بهبود عملکرد مشاورین املاک راهکارهایی از جمله ثبت تمامی معاملات در سامانه‌های رسمی، نظارت بر فعالیت مشاورین املاک، شفافیت در فرآیند قیمت‌گذاری و اصلاح قوانین مرتبط با پیش‌فروش مسکن به صورت جدی پیگیری کند، زیرا الزام ثبت قراردادها در سامانه‌های رسمی، شفافیت را افزایش داده و از معاملات غیرقانونی و نظارت دقیق بر عملکرد بنگاه‌های املاک و برخورد با واحدهای غیرمجاز می‌تواند از بروز تخلفات جلوگیری کند.

افزایش ساخت، تنها راه حل مشکل مسکن

با تأکید کارشناسان و صاحب‌نظران بر لزوم ورود دولت برای اصلاح قانون و استفاده از مزایای پیش‌فروش، وزارت راه و شهرسازی به این حوزه ورود کرد. در این خصوص ابوالفضل نوروزی مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی دوم دی ماه امسال گفت: طی ۲ سال باید اقدامات قانونی لازم جهت اصلاح قانون پیش‌فروش از سوی وزارت راه و شهرسازی انجام شود. اهمیت اصلاح و ایجاد قوانین کارآمد برای حل چالش مسکن را می‌توان در نگاه کارشناسان حوزه مسکن دید. حسین عبده تبریزی صاحب نظر حوزه اقتصاد مسکن معتقد است راه خروج از بن‌بست مسکن، وجود «قانون خوب» و «مجری توانمند» است.    

© 2025 تمام حقوق این سایت برای خبرگزاری عصر قانون محفوظ می باشد.