توصیههای تغذیهای در بیماری HIV
ویروس نقص ایمنی انسان (HIV) ویروسی است که به سیستم ایمنی بدن حمله میکند و اگر درمان نشود، میتواند منجر به ایدز شود؛در بیماران مبتلا به ایدز، رژیم غذایی مناسب جهت طولانی شدن طول عمر بیمار ضروری است.
به گزارش گروه اجتماعی عصر قانون: از شیراز، محسن امیدی کارشناس تغذیه ورژیم های غذایی و دکتری تخصصی تغذیه ورزشی در یادداشتی که یک نسخه آن را در اختیار این خبرگزاری قرار داد، نوشت: تغذیه مناسب منجر به بهبود حفظ توده عضلانی، کاهش شدت علائم مرتبط با ایدز و بهبود کیفیت زندگی می شود؛ دریافت ناکافی غذا به دلیل وجود آفت و یا زخم در دهان، بی اشتهایی، افزایش نیازهای تغذیه ای به دلیل عفونت در بدن، اشکال در بلع و تغییر در عملکرد دستگاه گوارش (اسهال)، تداخلات دارویی و غذایی، کاهش وزن ناخواسته، عدم توانایی در آماده سازی غذا، دسترسی ناکافی به غذا و مصرف غذاهای ناسالم، از مواردی هستند که باعث افزایش نیاز های تغذیه ای در این بیماران میشوند. اهداف اصلی تغذیه درمانی در بیماران مبتلا به HIV، بهبود وضعیت تغذیه ای و سیستم ایمنی، بهبود احساس سلامت، حفظ وزن مطلوب و توده عضلانی بدن، پیشگیری از کمبودهای تغذیه ای، کاهش ابتلا به سایر بیماری ها و به حداکثر رساندن اثرات درمانی داروها است. توصیههای تغذیهای که می توان برای مبتلایان به ایدز ارائه کرد عبارتند از: مصرف فراوان میوه و سبزیجات: این مواد غذایی سرشار از آنتیاکسیدان هستند که از سیستم ایمنی بدن محافظت میکنند؛ توصیه میشود روزانه 5 تا 9 وعده از این گروه غذایی در برنامه رژیمی افراد مبتلا وجود داشته باشد. مصرف مقادیر کافی از منابع پروتئینی بدون چربی: بدن از این نوع پروتئین برای ساخت عضله و تقویت سیستم ایمنی استفاده میکند؛ مواد غذایی سالم مانند گوشت گاو بدون چربی، مرغ، ماهی، تخممرغ حبوبات انتخاب خوبی هستند. مصرف مقادیر کافی از غلات کامل: کربوهیدراتها مهم ترین منبع تامین کننده انرژی برای بدن هستند؛ کربوهیدراتهای موجود در غلات سبوسدار نظیر برنج قهوهای و نان گندم سبوسدار، نان جو و حبوبات منبع غذایی خوبی محسوب میشوند؛ غلات کامل سرشار از ویتامینهای گروه B و فیبر هستند. محدود کردن مصرف قند و نمک: در مبتلایان به بیماری ایدز به دلیل مصرف داروهای درمانی، احتمال ابتلا به مشکلات قلبی افزایش پیدا میکند؛ مصرف زیاد قند و نمک به قلب آسیب میرساند؛ بنابراین توصیه میشود این افراد روزانه مصرف نمک را محدود کنند. مصرف کمتر چربیهای اشباع و ترانس و دریافت مقادیر متناسبی از چربی های غیر اشباع: چربی انرژی بدن را تامین میکند، اما کالری بالایی نیز دارد؛ اگر این افراد نیاز به افزایش وزن ندارند باید مقدار مصرف آن را محدود کنند؛ گزینههای سالم برای قلب شامل آجیل، روغنهای گیاهی نظیر روغن زیتون، روغن کانولا و آووکادو است. از دست دادن اشتها: کاهش ناخواسته وزن میتواند بدن را ضعیف کند؛ بنابراین تامین کالری کافی برای حفظ سلامت بدن بسیار حائز اهمیت است؛ خوردن غذاهای پرانرژی مانند کره بادام زمینی یا سایر کرههای تولید شده از آجیلها برای این گروه از افراد توصیه میشود. حالت تهوع: اگر خوردن غذا باعث ایجاد تهوع شود، میتوان مصرف مقادیر کمتر و وعدههای بیشتر را جایگزین سه وعده غذایی بزرگ روزانه کرد؛ اگر بوی غذا باعث ایجاد تهوع میشود، بهتر است فرد دیگری غذا را آماده کند. سلامت دهان: برای رفع سختی بلعیدن غذا یا درد ناشی از زخم دهان، بهتر است سبزیجات به صورت پخته شده و به طوری که سفت و ترد نباشند، مصرف شوند؛ از مصرف غذاهای تند یا اسیدی خودداری شود و قبل و بعد از خوردن غذا بهتر است دهان با آب شسته شود. نوشیدن مایعات فراوان در طول روز: بیشتر افراد به اندازه کافی آب نمینوشند؛ توصیه میشود مبتلایان به ایدز حتما روزانه 8 تا 10 لیوان آب یا سایر نوشیدنیهای سالم مصرف کنند؛ مایعات به انتقال مواد مغذی و داروهای مصرفی در بدن کمک میکنند؛ همچنین نوشیدن مایعات سطح انرژی بدن را بالا میبرد و مانع از کمآبی بدن میشود؛ افراد باید در صورت ابتلا به اسهال یا حالت تهوع، مایعات بیشتری مصرف کنند. مبتلایان به ایدز بهتر است برای کاهش شدت بیماری خود از خوردن مواد غذایی از جمله غذاهای سرخ شده، غذاهای فرآوری شده، خوراکیهای بسیار شیرین مثل شکلات و کیک، غذاهای تند، نوشیدنیهای شیرین مثل نوشابه پرهیز کنند تا از تضعیف سیستم ایمنی بدن پیشگیری شود.