تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : general133
حوزه : فرهنگی
شماره : 14096
تاریخ : 2 مرداد, 1401 :: 11:30
مدیرکل موزه های کشور سرقت تابلوی مظفرالدین شاه را تایید کرد مدیرکل موزه های کشور پس از آنکه مسئولان مختلف ماجرای سرقت تابلوی پرتره مظفرالدین شاه را در سال‌های پیش تکذیب می کردند، توضیحاتی پیرامون آن داد.

به گزارش گروه فرهنگی عصر قانون، مرتضی ادیب زاده مدیرکل موزه‌های کشور در صفحه مجازی خود درباره ماجرای سرقت تابلوی نقاشی پرتره مظفرالدین شاه از کاخ گلستان اثر استاد کمال الملک پس از آنکه قول رسیدگی داده بود؛ نوشت: تابلوی «مظفرالدین شاه» و بررسی چگونگی خروج این اثر از کاخ گلستان و متعاقب آن، فروش در حراج کریستیز لندن در سال ۲۰۰۰، به اطلاع می‌رساند طی روزهای اخیر بررسی جامعی بر روی دفاتر اموالی کاخ گلستان متعلق به سال‌های ۱۳۱۲، ۱۳۱۷ و ۱۳۶۱ صورت گرفت و بر این اساس و در نتیجه این بررسی‌ها، ذکر چند نکته را ضروری می دانم.

نکته اول: نام تابلو و مشخصات دقیق آن از جمله ابعاد (همراه با قاب) در دفتر سال ۱۳۱۲ ثبت شده است، اما جزو اموال بنای موسوم به خوابگاه اندرونی ناصرالدین شاه ثبت شده است و نه کاخ اصلی و تالار برلیان.

 مدیرکل موزه های کشورسرقت تابلوی مظفرالدین شاه را تایید کرد

نکته دوم: به نظر می‌رسد پیش از سال ۱۳۱۲ تابلوهای شاهان قاجار در اوایل دوره پهلوی اول از تالار آینه خارج شده و به بنای خوابگاه منتقل شده اند.

نکته سوم: در دفتر سال ۱۳۱۷ مجدداً این تابلو جزو اموال انتقالی از خوابگاه به کاخ گلستان ثبت شده است.

نکته چهارم: در دفاتر سال ۱۳۶۱ که مربوط به وزارت فرهنگ و هنر وقت است، هیچ نشانی از نام تابلو مذکور نیست.

نکته پنجم: قطعاً تابلو متعلق به کاخ گلستان است و در فاصله سال‌های ۱۳۱۷ تا ۱۳۶۱، از مجموعه کاخ خارج و بعدها از طریق قاچاق به خارج از کشور منتقل و به فروش رفته است.

نکته ششم: کارشناسان حراج کریستیز می‌بایست قبل از برگزاری حراج، این تابلو را از ایران استعلام می‌کردند.

نکته هفتم: در حال حاضر، آنچه حائز اهمیت است، خروج غیر قانونی اثر است. از این رو این اداره کل بر اساس وظیفه ذاتی خود و مطابق با قوانین بین المللی، اقدام لازم جهت بازگرداندن اثر مذکور را در دستور کار قرار داده است.

همچنین تصمیم به ساخت عمارت خوابگاه ناصری در جمادی الثانی سال ۱۳۰۳ قمری اتخاذ شد. در تاریخ ۹ رجب سال ۱۳۰۴ قمری ساخت بنا به اتمام رسید و شاه به این عمارت نقل مکان کرد. در دوره رضاشاه جزو اموال تحویل شده وزارت دارایی در آمد و مدتها محل حوزه وزارتی بود. این ساختمان تا سال ۱۳۳۵ پا بر جا بوده است و مستندات تصویری نیز در این ارتباط وجود دارد. خوابگاه ناصری در اوایل سال ۱۳۴۰ یعنی دوره پهلوی دوم تخریب می‌شود.

© 2024 تمام حقوق این سایت برای خبرگزاری عصر قانون محفوظ می باشد.