مشاور رئیس جمهور:افزایش تعداد مناطق آزاد کشور از ۸ به ۱۵ منطقه اشتباه بوددبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: ما با افزایش ۷ منطقه آزاد جدید در کنار ۸ منطقه آزاد قبلی مخالف بودیم.
به گزارش گروه سیاسی عصر قانون سعید محمد در نشست تخصصی با اعضای مجمع کارآفرینان ایران، با اشاره به اینکه از ابتدای امسال نزدیک به پنج جلسه با کارآفرینان و تولیدکنندگان کشور برگزار شده، اظهار کرد: مناطق آزاد، خودگردان هستند و هیچ ردیف بودجهای ندارند. این مدل الگوی بسیار خوبی برای کل کشور است.
وی با تاکید بر اهمیت فرهنگ سازی و تغییر نگاه به مناطق آزاد گفت: در مجموعه حکمرانی کشور نگاه مثبتی به مناطق آزاد وجود ندارد و احکام مثبتی که از دولت خارج میشود نیز نتیجه همین فرهنگسازیهای اخیر است. ما ثبات قوانین در مناطق آزاد را به جدیت پیگیری میکنیم زیرا با بروکراسیهای پیچیده بسیاری از موارد ساده سخت میشود.
به گفته وی در سه ماه اول سال ۶ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در این مناطق انجام شد. توسعه مناطق آزاد مبتنی بر بخش خصوصی است و در حال حاضر ۲۵۰۰ واحد صنعتی در حال فعالیت و ۵۰۰ هزار اشتغال در این مناطق ایجاد شده است.
۷۵ درصد تجارت چین از مناطق آزاد این کشور انجام میشود
محمد با اشاره به فعالیت ۵۴۰۰ منطقه آزاد و ویژه در دنیا که ۷۵ درصد آنها موفق بودند گفت: چین ۲۵۰۰ منطقه آزاد و ویژه دارد و ۷۵ درصد تجارت چین از این مناطق انجام میشود. در کشورهای اطراف هم رقابت سنگینی برای جذب سرمایهگذاران در مناطق آزاد در جریان است و معافیتهای مالیاتی و مشوقهایی در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه عدهای معتقد بودند مناطق آزاد محل رانت و قاچاق است تصریح کرد: در این شرایط هر مشوقی باید اول رفع اتهام میکردیم. البته الان فضای ذهنی تا حدودی بهبود پیدا کرده است. خطاهایی در گذشته اتفاق افتاده از جمله اینکه به ایجاد مناطق آزاد به چشم محرومیتزدایی نگاه شده بود. به ۸ منطقه هم بسنده نکردند، بلکه ۷ منطقه دیگر هم اضافه کردند که ما مخالف بودیم، چون ابتدا باید این ۸ منطقه به ظرفیت میرسید.
محمد ادامه داد: وسیع شدن بیش از حد در منطقه آزاد مثل منطقه آزاد ماکو هم یکی دیگر از اشتباهات است، چرا که باعث میشود داخل آن سکونتگاه ایجاد شود. مثلاً خرمشهر و آبادان محرومیت بعد از جنگ دارند و باید به آنها رسیدگی شود. عدهای میگویند آنها را به داخل مناطق آزاد بیاوریم که اشتباه است؛ چون برای در نظر گرفتن معافیتها و مشوقها محدودیت ایجاد میکند. این موارد در ۷ منطقه آزاد جدید لحاظ شده است.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی درباره گمانهزنیها مبنی بر واردات بی رویه به مناطق آزاد نیز گفت: این برچسبی که مناطق آزاد فقط محل واردات است تا حدودی برطرف شده است. سال گذشته تراز تجاری در این مناطق بالانس و صادرات و واردات برابر شده است. همچنین ۳۱ درصد صادرات از مبدا مناطق آزاد بوده است.
تعیین تکلیف بورس بینالملل به زودی
وی همچنین از سرمایه گذاری ۳۶ هزار میلیارد تومان در سال گذشته در مناطق آزاد خبر داد و گفت: سه ماهه اول امسال هم ۶,۰۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری در مناطق آزاد انجام شده است. بحثهای مربوط به بانک آفشور و بورس بین الملل نیز در جریان است و طبق اعلام کمیسیون اقتصادی تا یک ماه آینده تکلیف بورس بین الملل مشخص و در شورای عالی بورس تصویب خواهد شد. همچنین مسائل طولانی مدت که بانک مرکزی برای فعالان اقتصادی دارد میتواند در بانک آفشور حل و فصل شود.
دبیر مجمع کارآفرینان: SME ها نمیتوانند در زمان تحریم پیشران اقتصاد باشند
در ادامه این نشست حمیدرضا غزنوی، دبیر مجمع کارآفرینان ایران نیز گفت: ما در مجمع کارآفرینان در خصوص پیشرانهای اقتصادی، نشستهای مختلفی با مسئولان برگزار میکنیم که این اتفاق، اثرات مثبت خودش را میگذارد.
وی افزود: هدف ما این است که سهم پیشرانها در اقتصاد کشور افزایش پیدا کند؛ البته شرکتهای کوچک و متوسط هم برای ما ارزشمند هستند اما در زمان تحریم نمیتوانند توسعه را شکل دهند. ما معتقدیم باید الگوی ایرانی اسلامی را پیاده کنیم تا انحصار شکل نگیرد.