دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا در ۹ می سال ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت ۹۷) به صورت یک جانبه و غیرقانونی از توافق بین المللی برجام خارج شد و اعلام کرد با اعمال «شدیدترین تحریمه ای تاکنونیِ تاریخ» و پیگیری «سیاست فشار حداکثری» علیه ایران تلاش می کند برای «تقویت برجام و گنجاندن مسئله موشکی و منطقه ای ایران در این توافق»، بار دیگر مقامات تهران را مجبور کند که دوباره پای میز مذاکره بیایند. مقامات و رسانه های آمریکا هم اکنون و پس از چند سال آشکارا به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران، اعتراف می کنند.
مذاکرات رفع تحریم ها و بازگشت آمریکا به توافق برجام، در دولت سیزدهم از اوایل دی ماه پارسال در شهر وین آغاز شد، اما به علت جدی نبودن واشنگتن این گفتگوها در اسفندماه متوقف شد.
مذاکرات رفع تحریمها پس از ۳ ماه وقفه با حضور نمایندگان ایران و آمریکا با ملاقات دوجانبه علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و «انریکه مورا» هماهنگ کننده مذاکرات، در دوحه قطر آغاز شد.
بعد از چند ماه وقفه دور جدید مذاکرات در هفتم و هشتم تیرماه با میانجیگری «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دوحه قطر برگزار شد، اما تا کنون به علت عدم تضمین آمریکا به استفاده ایران از مزایای اقتصادی برجام و تضمین این کشور در خصوص عدم خروج دوباره از این توافق، به نتیجه مشخص و روشنی منجر نشده است و سرنوشت برجام همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد.
گفتنی است که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال ۲۰۱۵ از سوی ۵ عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان از یک سو و تهران از سوی دیگر امضاء شد.