به گزارش گروه سیاسی عصر قانون، نخستین هم اندیشی ملی حوزه گداخت هستهای با حضور محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی، نوروزی معاون سازمان و مدیر عامل شرکت فناوریهای پیشرفته ایران و جمعی از اساتید و پیشکسوتان عرصه هستهای در محل این سازمان برگزار شد.
اسلامی در حاشیه این نشست اظهار داشت: گداخت از حوزههای مهم و آینده دار است که دنیا به صورت مستقل و گروهی روی آن سرمایه گذاریهای قابل ملاحظهای انجام میدهد و یک منبع انرژی پایدار قلمداد میشود و در بلند مدت همه کشورها به آن احتیاج خواهند داشت.
وی افزود: اگر امروز حرکت خودمان را با یک انسجام بیشتر و با استفاده از همه امکانات و ظرفیتها در این مسیر انجام ندهیم، بدون شک آیندگان ما را نخواهند بخشید.
رئیس سازمان انرژی اتمی صریح کرد: در همین راستا بحث داشتن برنامه و نقشه راهی که همه ظرفیتها را به خود مشغول کند، در کنار تربیت نیروی انسانی و توسعه زیر ساختها از مهمترین موضوعاتی است که در سند جامع راهبردی سازمان به آن پرداخته شده است.
وی ادامه داد: به همین خاطر و همزمان با ایام مبارک میلاد نبی مکرم اسلام (ص) و امام جعفر صادق (ع)، نخستین همایش هم اندیشی ملی حوزه گداخت در محل سازمان انرژی اتمی برگزار شد؛ نشستی که در آن گفت و گوی خوبی با همه اساتید داشتیم و آنها مطالب و نقطه نظرات خودشان را بیان کردند.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پایان گفت: بر اساس پیش نویس نقشه راهی که توسط کارگروه تخصصی تهیه شده و با همفکری با اساتید صاحب نظر و برجسته این حوزه اهداف، اقدامات آتی و نقشه راه حوزه گداخت هستهای را تدوین و نهایی میکنیم. به این ترتیب برنامههای آینده بر اساس این نقشه راه تنظیم میشود تا به امید خداوند یک گام بزرگ در این مسیر برداریم.
علی نوروزی معاون سازمان انرژی اتمی و مدیر عامل شرکت فناوریهای پیشرفته ایران به عنوان میزبان اولین همایش ملی و ششمین جلسه شورای هماهنگی پروژه گداخت هستهای کشور در این مراسم در رابطه با پروژه گداخت، تاریخچه و اهمیت انرژی در جهان گفت: بشر همواره برای تأمین نیازهای خود احتیاج به انرژی داشته است. ابتدا این انرژیها را از طریق سوزاندن چوب و انواع روغنهای گیاهی و حیوانی که در پیرامون محل زندگی خود بوده به دست میآورده است.
وی ادامه داد: با گذشت زمان و کشف منابع زیر زمینی مانند منابع فسیلی، انرژی شکل تازهای به خود گرفت. در حقیقت بشر آموخته است برای استفاده از این انرژی میتواند به رشد و ارتقا صنعت، رفاه و یا علم و تکنولوژی دست پیدا کند، لذا به دنبال سوختهای فسیلی رفت.
نوروزی افزود: اما سوختهای فسیلی معایب زیادی نیز داشتند از جمله موجب آلودگی محیط زیست، انتشار گازهای گلخانهای، بیماریها و در نهایت آسیب به لایه ازون میگردید. به تدریج با پیشرفت علم و تکنولوژی بشر به دنبال منابع جدید انرژی، ازجمله منابع انرژی تجدید پذیر همانند انرژی خورشید و باد و … رفته که اینها آلودگی زیست محیطی ندارند، ولیکن این انرژیها هم مشکلاتی را در بر داشتند از جمله کاملاً وابسته به شرایط جوی هستند به عنوان مثال وقتی خورشید در آسمان نباشد و یا بادی نوزد عملاً انرژی هم تولید نمیگردد.
معاون سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: با افزایش جمعیت و رشد روز افزون مصرف انرژی در کشورهای جهان و عدم جوابگو بودن منابع انرژی قبلی دانشمندان به فکر به دست آوردن منابع انرژی جدیدی افتادند. منابع انرژی که به صورت کلان در دسترس باشد و نیاز جوامع را مرتفع کند و در دسترس، پاک و بدون آلودگی بوده و بتوان به عنوان منبع انرژی اصلی از آن استفاده کرد. با این مقدمه از ۸۵ سال قبل آغاز استفاده بشر از انرژی هستهای میباشد. در طی این سالیان اکثر کشورهای جهان در حال استفاده از این انرژی هستند.
وی گفت: انرژی هستهای به دو گونه قابل دسترسی است، نوع رایجتر آن انرژی حاصل از شکاف هستهای است به این ترتیب که یک عنصر سنگین مانند اورانیوم ۲۳۵ میشکافد و پارههای شکاف به هستههای سبکتر تبدیل میشود در این فرآیند مقداری از ماده تبدیل به انرژی میگردد و از این انرژی برای مصارف مختلف جوامع استفاده میگردد.
نوروزی افزود: گونه دیگر از تولید انرژی به نام گداخت هستهای میباشد، کشورهای زیادی در جهان به دنبال دستیابی به انرژی حاصل از گداخت هستهای میباشند و در این راه تلاشها و رقابتهای جهانی بسیاری صورت گرفته است. برعکس شکافت که یک هسته بزرگ شکافته میشد، در گداخت هستهای دو هسته سبک و دو هسته کوچکتر به هم دیگر برخورد میکند. بعد از برخورد اینها همجوشی اتفاق میافتد و در این روش نیز مقداری از ماده تبدیل به انرژی میشود. برخوردها در این روش باید به گونهای باشد که بر نیروهای حاصل از با مثبت هستهها غلبه شود و دو هسته به قدری به یکدیگر نزدیک شوند که این فرایند رخ بدهد. لذا به انرژی و دماهای بسیار بالایی تا حدود ۱۰۰ میلیون درجه سانتیگراد گرما نیاز است. مسلماً کنترل و نگهداری این دما جزو چالشهای بزرگ مهندسی در جهان بوده و پیچیدگیهای تکنولوژیک فراوانی در بر دارد.
وی گفت: کشورهای جهان با صرف اعتبارات و بودجههای بسیار کلان دنبال به دست آوردن یک منبع انرژی پاک و بادوام همچون گداخت هستهای میباشند. دلیل تمام وسوسهانگیز و جذاب بودن فعالیت در این ابر پروژه وجود سوخت بینهایت و فراوان در حقیقت ایزوتوپهای هیدروژن، دوتریون است که به وفور در جهان وجود داشته و میزان کمی از آن مقادیر بسیار بالایی انرژی تولید میکند. به این علت است که گداخت به یک انرژی پاک بینهایت منتهی میگردد که به نظر بنده استراتژیکترین انرژی آینده بشر خواهد بود.
مدیرعامل شرکت فناوریهای پیشرفته ایران تصریح کرد: نکتهای بسیار پر اهمیت وجود دارد اینکه همانند شکافت هستهای، گداخت نیز سرشار از تکنولوژیهای پیشرفته و فناوریهای نوین و پیچیده در زمینه تکنولوژیهای ابر رسانا که در دستگاه MRI یا قطارهای سریعالسیر برقی و یا تکنولوژی مربوط به مواد پیشرفته که این مواد قادر هستند میلیونها درجه گرما تحمل کنند و کاربرد این تکنولوژی در پیشرفت صنایع هوا فضا کمک خواهند کرد و دیگر تکنولوژیهای مربوط به شتابگرها که در علم پزشکی کاربرد دارند و بسیاری دیگر از صنایع مختلف کاربردهای بسیار پر اهمیتی خواهند داشت.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این دو نوع انرژی حاصل از شکافت و گداخت هستهای برای بشر در حال حاضر و آینده بسیار حائز اهمیت و مفید است. در کشور عزیز اسلامی ما ایران چند سالی است که موارد تحقیقات مربوط به گداخت هستهای آغاز شده است و خوشبختانه در دولت سیزدهم شتاب فزایندهای یافته و ما امیدوار هستیم که تا چند سال آینده اخبار خوب و دلگرم کنندهای در حوزه گداخت هستهای خدمت مردم عزیز تقدیم کنیم.