با حضور قالیباف و رئیس مجلس دومای روسیه صورت گرفت؛جزئیات نشست کمیسیون عالی همکاریهای پارلمانی ایران و روسیهسومین کمیسیون عالی پارلمانی ایران و روسیه ظهر امروز در تهران برگزار شد که به دلیل محتوای مذاکرات و بحث های عملیاتی و اجرایی که درآن مطرح شد، مسائل مهمی بین دو طرف مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در سومین نشست کمیسیون عالی همکاریهای پارلمانی مجلس شورای اسلامی جمهوری اسلامی ایران و دومای دولتی فدراسیون روسیه که صبح امروز (دوشنبه، ۳ بهمن ماه) با حضور ویاچسلاو والودین رئیس دومای روسیه و هیأت همراه در محل مجلس شورای اسلامی برگزار شد، با بیان اینکه امیدوارم این نشست پارلمانی بتواند به تعمیق ارتباطات و همکاریها، کمک مؤثری کند، گفت: طی سه دوره برگزاری نشست مشترک کمیسیون عالی پارلمانی دو کشور همواره شاهد ارتقای روابط ایران و روسیه در چارچوب سند راهبردی توسعه مناسبات دو کشور بوده ایم.
وی افزود: روند رو به رشد همکاریهای تجاری دو کشور به ویژه شکلگیری زیرساختهای لازم برای توسعه همکاریهای تجاری، برگزاری کمیسیون مشترک و افزایش همکاریهای دو کشور گویای این است که دیپلماسی پارلمانی یکی از امکاناتی است که باید از ظرفیت آن جهت تقویت مناسبات استفاده کرد.
وی در ادامه تصریح کرد: لزوم تقویت مناسبات در ابعاد منطقهای با توجه به تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران و روسیه، اقدامات گزینشی برخی کشورها، ضرورت مقابله با یکجانبه گرایی در سطح بین المللی و لزوم برقراری روابط را چند برابر میکند.
قالیباف در ادامه با اشاره به شرایط در حال تغییر منطقه و اهمیت رشد و توسعه همکاریهای همه جانبه عنوان کرد: این موضوع بیانگر تغییر در حوزه اقتصادی، منطقهای و بین المللی است و از سوی دیگر شاهد برخی سیاستهای چالش برانگیز و تنش زا از سوی برخی کشورها هستیم که نه تنها فعالیتهای رو به رشد و همه جانبه را تحت تأثیر قرار داده بلکه تجارت آزاد و چندجانبه گرایی را با چالش روبرو ساخته که تهدید صلح و امنیت ملی را نشانه رفته است.
رئیس قوه مقننه ادامه داد: در این رهگذر، همکاریهای رو به رشد جمهوری اسلامی ایران و روسیه در سطح منطقهای و بین المللی و به ویژه در برگزاری نشستهای همکاریهای پارلمانی به عنوان یک ساختار منحصر به فرد در جهت پیگیری توافقات دو کشور همواره مورد عنایت پارلمانها و دولتها در ایران و روسیه بوده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان سخنان خود با بیان اینکه خرسندیم امروز میزبان سومین نشست این کمیسیون در کنار برادران عزیز خود در دومای روسیه و همکاران ایشان و همکاران خود در مجلس شورای اسلامی ایران باشیم، خاطرنشان کرد: امیدواریم این نشست در جهت تبادل شیوهها و تجربیات سازنده و اطلاعات مورد نیاز، فرصتهای مفیدی را به منظور تبادل دیدگاهها، تعامل و ارتقای همکاریهای دوجانبه در حوزه منطقه به همراه داشته و نتیجه مذاکرات خوب و ثمربخش باشد.
رئیس دومای روسیه: چارچوب انعقاد قرارداد مشترک میان روسیه و ایران در حال آمادهسازی است
ویاچسلاو والودین رئیس دومای روسیه نیز در این نشست با بیان اینکه این سومین نشست پارلمانی برای پیشرفت روابط میان روسیه و ایران است، گفت: ۳ سال پیش نیز برنامهای برای حضور در تهران و برگزاری جلسه داشتیم اما شیوع کرونا برنامههای ما را تغییر داد و صرفاً به ارتباط تلفنی و تصویری محدود شد ضمن اینکه هیچ ارتباطی جای ارتباط چهره به چهره را نمیگیرد.
رئیس دومای روسیه در ادامه تصریح کرد: به رئیس مجلس نیز گفتم که تنها در ارتباط رو در رو میتوانیم امور را پیش ببریم از این رو به برگزاری این نشست روی آوردیم و قرار شد با توجه به دستور جلسات این نشست، سفری نیز به روسیه شکل گیرد تا برگزاری جلسات در هر دو کشور ادامه یابد.
وی در ادامه با بیان اینکه برگزاری این جلسات برای ما اهمیت دارد تا پیشرفتهایی را برای اقداماتی که داشته ایم بررسی کرده و دستورالعملهای رؤسای جمهور را پیگیری کنیم تا ارتباط میان دو کشور مستحکم شود، عنوان کرد: باید در تبادل کالا و گفتوگو در زمینههای مختلف موضوعات را بهتر درک کنیم و این نشستها محلهای مناسبی برای افزایش همکاریها است.
والودین در ادامه با تأکید بر اینکه امروزه همکاری ایران و روسیه به سمتی میرود که به اعتماد دوطرفه منجر شده و عمل گرایی در آن مد نظر قرار گرفته است، یادآور شد: چارچوب قرارداد بین دولتی میان دو کشور در حال آماده سازی است که طی آن مباحث حمل و نقل، تجارت، لجستیک، انرژی، کشاورزی، بانکی، سرمایه گذاری و گمرکی مطرح خواهد شد.
رئیس دومای روسیه در ادامه با بیان اینکه تا کنون این مسائل به صورت دقیق میان دو کشور مطرح نشده بود، اظهار داشت: ما توانستیم علیرغم ادامه تحریمها علیه دو کشور فعالیت کنیم تا جایی که در سال ۲۰۲۲ توانستیم ۲۰ درصد افزایش تبادلات تجاری داشته باشیم و این میزان به ۴.۶ میلیارد دلار میرسد.
وی افزود: تفاهمنامه های اقتصادی پیشرفت بالایی داشته و توانسته ایم این موضوع را به خوبی درک کنیم همچنین موضوعات مهمی وجود دارد که یکی از آنها این است که بتوانیم کریدور شمال به جنوب را به پایان رسانده و نهایت استفاده را از آن داشته باشیم.
والودین در ادامه حوزه ارتباطات بانکی را از دیگر حوزههای مورد توجه دانست و افزود: باید بتوانیم با استفاده از ارزهای ملی یعنی روبل و ریال، تبادلات تجاری را ادامه دهیم که تا کنون ۶۰ درصد کار انجام شده لذا باید در زمینه پیشرفت سیستم بانکی کار کرده و همکاریهای اقتصادی را از این طریق توسعه دهیم و این به ما اجازه میدهد که تبادلات اقتصادی میان هم داشته باشیم.
رئیس دومای روسیه همچنین به پیشرفت گفتوگوها میان دو کشور در حوزه امنیت اشاره کرد و گفت: روسیه و ایران اقدامات مستقلی را در این زمینه پیگیری کرده و معتقدند در دنیا نباید تک قطبی باشد و باید چندقطبی باشد و همکاری میان روسیه و ایران در حوزه حملات تروریستی در سوریه به تأمین امنیت منطقه کمک میکند از این رو در مبارزه با تروریسم در منطقه میتوانیم با افزایش همکاریها به صلح بیشتر کمک کنیم.
وی افزود: روسیه و ایران در برابر استعمارگری آمریکا و ناتو مقابله میکنند و علیرغم تحریمهای فزاینده که به دو کشور فشار آورده است، همکاریهای خود را ادامه دادیم. واشنگتن با اقدامات خود و ارائه اطلاعات غلط و نادرست قصد تخریب امنیت در منطقه را دارد که نمونه آن اتفاقات اخیر ایران است که دیدیم چگونه از آن پشتیبانی کردند.
والودین تأکید کرد: ما باید بتوانیم موضوعات همکاری را به نتیجه برسانیم و این نشستهای پارلمانی را در جهتی پیش ببریم که خروجی داشته باشد تا منافع دو طرف تأمین شود.
حسنوند: میزان فاینانس ایران و روسیه باید ۲ برابر شود
فریدون حسنوند رئیس کمیسیون انرژی نیز در این جلسه با اشاره به پروژههای مهم ساخت واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه هستهای بوشهر و نیروگاه ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک بر لزوم تسریع در فرایند اجرای این طرحها تاکید کرد و گفت: برای اجرای پروژهها نیازمند جدول برنامه ریزی و رصد ماهانه و هفتگی هستیم و همچنین لازم است میزان فاینانس دو کشور به ۲ برابر افزایش یابد.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پایان خواستار تشکیل کمیسیونهای مشترک انرژی میان کشورهای همسو به خصوص کشورهای تحریم شده، شد.
اوجی: مجلس در این دوره تماماً از برنامههای دولت سیزدهم پشتیبانی میکند
بر اساس این گزارش، جواد اوجی وزیر نفت در این نشست با اشاره به قرارداد ۴ میلیارد دلاری برای توسعه میادین مشترک ادامه داد: این موضوع تا حدود ۴۰ درصد پیشرفت داشته است؛ ما تفاهمنامهای در راستای توسعه میادین نفتی، گازی و … امضا کردیم که امیدواریم هر چه سریعتر اجرایی شود.
عضو کابینه دولت سیزدهم با بیان اینکه ایران و روسیه دو قطب بزرگ گازی هستند، تصریح کرد: با توجه به اتفاقات به وجود آمده برای روسیه و اعمال تحریمها علیه این کشور، ظرفیتهای دو کشور میتواند برای انتقال انرژی به سایر کشورها مورد استفاده قرار گیرد.
درخواست معاون انرژی روسیه از ایران برای تأمین قطعات توربین
در ادامه این نشست، معاون وزیر انرژی روسیه با بیان اینکه اوپک پلاس و اوپک و فرصتهای مشابه اوپک پلاس نشان میدهد که همکاریهای درستی میان دو کشور در زمینه نفت وجود دارد، ادامه داد: ما نیز منتظر انعقاد قرارداد میان شرکت گاز پروم و شرکت ملی نفت ایران هستیم.
وی با بیان اینکه روسیه یکی از صاحبان طولانیترین لوله انتقال نفت و گاز است، بر همکاریهای دوطرف تأکید کرد و ادامه داد: ایران در زمینه توربینهای برقی فعال است و دانش این حوزه را دارد. در حال حاضر روسیه تعداد زیادی توربین دارد اما با توجه به قابلیتهایی که دارند باید این میزان افزایش یابد اما به دلیل برخی مشکلات در تأمین قطعات جدید با مشکل روبرو هستیم و با توجه به شرایط فعلی میتوان با همکاریهایی موضوع تعمیرات توربینها را در دستور کار قرار دهیم.
تأکید کمالوندی بر ضرورت افزایش همکاریها در حوزه نیروگاههای کوچک
بهروز کمالوندی معاون سازمان انرژی اتمی نیز در جریان این نشست با بیان اینکه تردید نداریم روابط ایران و روسیه استراتژیک است، گفت: بعد از حوزه دفاعی یکی از مهمترین همکاریهای ما در حوزه انرژی هستهای به لحاظ حجم اقتصادی است که در این حوزه پروژه نیروگاه ۲ و ۳ بسیار عظیم است که در سطح دو کشور نمونه آن نیست. نیروگاه اول با همکاری روسیه در حال تولید برق است و تعمیر و نگاهداری آن توسط نیروهای ایرانی انجام میشود در کنار آن توسعه نیروگاهی که در حوزه نیروگاههای بزرگ را داریم و باید به نیروگاههای کوچک نیز وارد شویم.
وی همچنین بر افزایش همکاری در حوزه رادیوایزوتوپ های صنعتی بین ایران و روسیه تاکید کرد.
والودین در واکنش به صحبتهای کمالوندی تصریح کرد: روس اتم تمایل دارد که همکاریهای خود با ایران را ادامه داده و به خصوص به در پروژههای مورد پیشنهاد طرف ایرانی توسعه رابطه داشته باشد لذا باید تعهدات بلندمدت مورد بررسی قرار گیرد.
در ادامه این نشست، نیکولای اسپاسکی معاون رئیس شرکت روس اتم با بیان اینکه ما دو پروژه اصلی برای همکاری با ایران داریم که بهره برداری از ایستگاه اول بوشهر و نیروگاه ۲ و ۳ است، گفت: علیرغم شیوع کرونا و تحریمهای علیه ایران و روسیه، هیچکدام از پروژهها را متوقف نکردیم از این رو در نیروگاه شماره یک اقدامات به صورت منظم در حال ادامه است و تعمیر و نگاهداری صورت میگیرد.
وی افزود: در خصوص تجهیزات نیروگاههای ۲ و ۳ در حال آماده سازی تجهیزات در روسیه هستیم اما مشکلاتی در بخش مالی وجود دارد که باید برای رفع آن تلاش کنیم.
ظرفیتهای ایران و روسیه برای مبادلات برقی
در ادامه این نشست حائری معاون وزیر نیرو، با اشاره به ظرفیتهای موجود بین دو کشور برای توسعه همکاریها گفت: در حوزه برق میتوان در سه سطح هزار مگاوات، ۶۰۰ مگاوات و ۳۰۰ مگاوات همکاریهای مشترک تعریف کنیم که پروژه ۳۰۰ مگاواتی نیاز به هیچ اقدامی ندارد و میتوان ظرف ۲ ماه آن را میان دو کشور تبادل کرد.
تأکید والودین و قالیباف بر لزوم توسعه همکاریهای بانکی
والودین در ادامه این نشست، بیان کرد: ما به دنبال تحقق پروژهها و اقدام برای رفع موانع پیش رو هستیم و باید برای تحقق این برنامهها در تمام سطوح تمرکز شود تا موضوعاتی که مطرح میشود محقق شود لذا موضوع بودجه و تأمین اعتبار را باید مدنظر قرار دهیم.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز تصریح کرد: پیگیری کمیسیون عالی مؤثر است. ما هر اقدامی که بخواهیم انجام دهیم پایه آن تبادلات بانکی است و بانک مرکزی هر دو کشور باید بحثهای مربوط به این بخشها را پیگیری کند.